EST News - Jurnalism.

Articole

204 articole


Din vremuri apuse

Măriuca

Era într-o zi așa ca asta, numai oleacă mai pe seară… Moșu, așa-i că azi o să ne spui povestea cu trei feți frumoși? Ha ha, numai cu trei?!, da mai bine v-o spun cu cinci sau chiar cu șase, că pe vremea aceea toți feții erau frumoși; hăt!, mai târziu s-au băbit și le-or crescut burțile.
Petru Cotnăreanu

În lume

Covid-19: După Canada, şi Irlanda interzice vizitele la domiciliu

Cetăţenii irlandezi nu mai au dreptul să se viziteze unii pe ceilalţi, măsură similară cu aceea din provincia francofonă a Canadei, Quebec. De asemenea, autorităţile de la Dublin au decis ca regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord să fie supuse unor noi restricţii severe.
Luca Alexandrescu

În lume

Ciprul nu mai dă „paşapoarte de aur” pe bani

Cetăţenia cipriotă garantează posesorilor libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene, motiv pentru care mulţi oameni bogaţi din spaţiul ex-sovietic, China şi ţările arabe şi-au cumpărat aşa-zisele „paşapoarte de aur”.
EST News

Poze tari

Toamna românească şi cea canadiană, în imagini

Dacă ne ridicăm ochii din “telefoanele inteligente”, care ne hrănesc iluziile, vom descoperi frumuseţea lumii, dincolo de spaime, nelinişti şi manipulări.
EST News

Acum

Caricaturi umane în pandemie

Nu încape vorbă că România a cunoscut multe personaje de un ridicol grotesc, mai ales de-a lungul istoriei sale postdecembriste. Totuşi, lumea a sperat că, prin trecerea timpului, situaţia se va ameliora, cât de cât, în spaţiul public.
EST News

În lume

Ura de după uşă

“Degetul mijlociu pentru toți cei fără mască!”, scrie pe posterul campaniei lansate de către Senatul capitalei Germaniei şi de către “Visit Berlin”, o agenţie care “promovează turismul”.
Luca Alexandrescu

Carți buneMontrealQuebec

Viitorul nu miroase bine

Cu puţin timp înainte de pandemie, la o şcolă din Montréal, copiilor din clasele primare li se spunea că Donald Trump e rău, că a ajuns preşedinte nu-se-ştie-cum şi că Valérie Plante, primarul în funcţie, face lucruri mult mai bune decât predecesorul ei, Denis Coderre. Totuşi, aceloraşi copii nu li se pomenea nimic de importanţa spălatului pe mâini în prevenirea răspândirii virusurilor „gastro”, care au făcut ravagii printre şcolari şi părinţi, deopotrivă.
EST News

EconomieQuebec

Specialistul

Zilele trecute citesc în jurnalul de specialitate al Camerei de Securitate Financiară, organism de supraveghere și coordonare a consilierilor financiari din Québec, un articol cu un titlu provocator : Care este munca unui consilier?
Petru Cotnăreanu

Carți buneÎn lume

Demasculinizarea, problema bărbaţilor de mâine

Doi cercetători în domeniul psihologiei au ajuns la concluzia că lumea contemporană şi-a diluat, încet şi sigur, componenta masculină. Bărbaţii sunt supuşi “demasculinizării” încă din timpul copilăriei şi îşi pierd încrederea că pot depăşi singuri problemele vieţii.
Luca Alexandrescu

Sport

Ai noştri, ca brazii…

…cu mucii pe piept! Aşa suna o ironie, cam obraznică, pe care o foloseau copiii anilor ’80 atunci când echipa şcolii lor “reuşea” câte o înfrângere categorică în faţa unor adversari de la o altă şcoală, mai slab cotată la fotbal. Aşadar, “am înfrânt” şi cu Islanda (1-2), altădată (nu chiar de mult) ciuca bătăilor la scor de maidan, alături de San Marino şi Insulele Feroe.
EST News