EST News - Jurnalism.

Articole

161 articole


Viața de zi cu zi

Mai puţine decese în prima jumătate a lui 2020 decât în perioada similară din 2019

Institutul Naţional de Statistică a transmis date potrivit cărora, în primele şase luni din acest an, în România au murit cu aproape şase mii de persoane mai puţin decât în prima jumătate a lui 2019.
Luca Alexandrescu

În lume

Aventurile sexuale ale fostului rege Juan Carlos I şi acuzaţiile de corupţie bulversează Spania

A devenit rege la vârsta de 37 de ani, după moartea generalului Francisco Franco care a instituit un regim autoritar în Spania vreme de patru decenii. Tânărul suveran Juan Carlos I, crescut şi instruit într-ale politicii de însuşi şeful statului, a ales să instaureze democraţia parlamentară la Madrid, după model britanic.
EST News

AcumÎn lume

Cum se distruge o ţară – cazul Liban. Plus: pe străzile însângerate ale Beirutului

Supranumită cândva „Elveţia Orientului Mijlociu”, Libanul şi-a pierdut complet strălucirea, în ultimele decenii. Războiul civil, luptele nesfârşite între musulmani şi creştini, interesele ţărilor din vecinătate şi chiar ale marilor puteri, toate acestea, la care se adaugă corupţia, au transformat ţara într-o umbră a ceea ce a reprezentat odată.
EST News

Acum

D de la Demnitate

Puntea între cine am fost și cine voi fi este cine sunt
Petru Cotnăreanu

Din vremuri apuseExclusiv EST News

Istoria maşinilor „Dacia” şi „Aro” la Montreal

Câţi îşi mai amintesc de peripeţiile pe concurenţiala piaţă nord-americană a autoturismelor fabricate în partea întunecată a „Cortinei de fier”? Erau anii `80, iar românii îşi făcuseră un calcul aparent simplu: zona francofonă a Canadei era o „cucerire sentimentală” prin performanţele sportive ale Nadiei Comăneci. De altfel, în 1983, atunci când a fost lansată „Dacia” la Montreal, prezenţa Nadiei a ţinut prima pagină a ziarelor. Regimul de la Bucureşti, deasupra căruia trona „partidul”, se gândise să încerce cu degetul marea capitalismului.
EST News

În lume

Putin şi Lukaşenko îşi ascut „cuţitele” după o lovitură de stat ratată

Rusia şi Belarus întreţin relaţii diplomatice tensionate de la sfârşitul anului trecut, atunci când preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acuzat Kremlinul că urmăreşte să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în alegerile din 9 august pentru a-l face să piardă puterea. Televiziunea de stat din Belarus a difuzat, ieri, imagini filmate în momentul arestării a 32 de mercenari ruşi, membri ai unui grup paramilitar numit „Wagner”. Mercenarii sunt suspectaţi că ar îndeplini ordinele Moscovei pentru acţiuni de destabilizare a statului. Aceştia ar fi sosit la Minsk în noaptea de 24 spre 25 iulie şi s-ar fi cazat la un hotel, pentru ca două zile mai târziu să se mute la un sanatoriu din regiune.
EST News

În lume

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor l-ar putea înlocui pe Donald Trump

Ideea amânării alegerilor prezidenţiale americane din cauza pandemiei de coronavirus, vehiculată pe Twitter de către Donald Trump, n-ar fi, la o primă vedere, în avantajul actualului lider de la Washington.
Luca Alexandrescu

Editorial

În căutarea vocilor pierdute

Ar trebui să te rog să repeți ce mi-ai spus până acum. Nu e vina ta. Dar mi-e teamă că rugămintea mea te va dezamăgi, ai vorbit degeaba, poate ai să te enervezi, poate ai să crezi că sunt dus cu capul. Nu sunt. Vocea ta s-a schimbat. Ai altă voce.
Petre Barbu

În lume

Masca redevine obligatorie în Grecia

Cu un bilanţ provizoriu de 202 decese şi circa 4.200 de infectări cu noul coronavirus, autorităţile din Grecia au decis reintroducerea obligativităţii purtării măştii în spaţiile publice închise, relatează AFP.
Luca Alexandrescu

Economie

C de la Credit

Salut Ioane, salut Vasile! Care mai e viața pe la voi? Ei, cum să fie, tot așa cum știi, numai ceva mai bună. Măi să fie, toată lumea e stresată de frica îmbolnăvirii cu noul virus, de măsurile impuse de guvernanți, de pierderea locurilor de muncă, ca să nu mai adaug și altele, iar la tine e tot mai bine.
Petru Cotnăreanu