EST News - Jurnalism.

Economie

11.000 de miliarde de dolari, răspunsul fiscal în faţa pandemiei

EST News

Fondul Monetar Internațional şi World Economic Outlook au anunţat că peste două treimi din guvernele lumii și-au amplificat răspunsul fiscal în fața pandemiei, față de luna aprilie, acesta fiind estimat la 11.000 de miliarde de dolari. În aprilie, răspunsul a fost de 8.000 de miliarde de dolari.

5.400 de miliarde de dolari din cele 11.000 mobilizate de către guvernele naţionale reprezintă venituri neîncasate, ca parte a măsurilor de sprijinire a populației și mediului de afaceri (reduceri sau amânări de taxe). Diferența o constituie ajutoarele de stat și garanțiile publice (pentru credite), măsuri menite să țină pe linia de plutire afacerile și locurile de muncă.

Totuşi, FMI estimează şi o contracție globală de 4,9% din PIB în 2020, echivalentă cu ștergerea a 12.000 de miliarde de dolari din PIB-ul global în 2020-2021.

În acest context, Fondul Monetar semnalează creşterea decalajelor între statele lumii, marile economii permiţându-şi un răspuns mai consistent în faţa crizei decât economiile mici şi medii. „G20 continuă să asigure cea mai mare parte a sprijinului fiscal global, măsurile bugetare fiind acum în medie la 6% din PIB, comparativ cu doar 3% din PIB în aprilie”, se arată în raportul FMI şi World Economic Outlook.

Datoria publică globală va depăși 101% din PIB în 2020-2021, în creștere cu 19 puncte procentuale față de anul trecut. Deficitul mediu bugetar este estimat la 14% la nivel mondial în acest an, cu zece puncte procentuale peste cel din 2019.

FMI se așteaptă la o scădere accentuată a veniturilor bugetare, de 2,5 % în PIB față de nivelul de anul trecut. În orice caz, statele sărace vor tolera ceva mai bine efectele economice ale pandemiei deoarece aveau dinainte constrângeri de finanţare şi venituri bugetare mici.

Experţii Fondului Monetar susţin, însă, că sprijinul fiscal trebuie orientat spre investiţiile publice în infrastructură, sănătate şi reducerea emisiilor de carbon, guvernele fiind obligate să încurajeze reluarea rapidă a activităţii economice.