EST News - Jurnalism.

CanadaMontrealSport

Amintirea unui mare succes: româncele au învins Canada la Montreal

EST News

Se întâmpla în aprilie 2015, la început de primăvară quebecheză. Echipa de FedCup a României, fără Simona Halep în componenţă, învingea reprezentativă similară a Canadei, cu Eugenie Bouchard pe post de vedetă.

Scorul final a fost 3 la 2 în favoarea româncelor, dar toţi cei prezenţi la acea confruntare au amintirea puternică a unui fapt aparent inexplicabil: solidaritatea spontană a conaţionalilor noştri.

Sala în care s-a defăşurat competiţia, în apropierea stadionului olimpic din Montreal, a fost luată cu asalt de români. Steagurile tricolore şi încurajările venite din tribune creau impresia unui teritoriu 100% românesc. Canadienilor nu le venea să creadă ce se întâmpla pe teren, unde, cu o Alexandra Dulgheru dezlănţuită, „mitul Eugenie Bouchard” se spulbera definitiv.

De altfel, vedeta canadiană reuşise, în stilul caracteristic, să trezească antipatia publicului cu o zi înainte de startul disputei. Bouchard a refuzat, „din superstiţie”, să dea mâna în faţa camerelor de luat vederi, cu Alexandra Dulgheru. „Superstiţia” nu a ajutat-o însă deloc, Eugenie pierzând ambele meciuri disputate atunci. Ba mai mult, declinul ei sportiv s-a accentuat vizibil după acest episod.

Oricum, româncele au visat frumos mult timp după aceea în Grupa mondială, în care tocmai intraseră ca urmare a acestui succes. S-a văzut că se poate câştiga şi cu sufletul, dacă „reţeta magică public + dăruire sportivă” este aplicată corect. Vârful FedCup pentru România a fost atins, însă, tot cu Simona Halep în teren. Fetele noastre au ajuns în 2019 până în semifinalele competiţiei căreia, din nefericire, i s-a schimbat formatul în acelaşi an.