EST News - Jurnalism.

CanadaMontrealSport

Amintiri olimpice: Nadia sau prenumele unei generaţii canadiene

George Radulescu

Nu departe de „orhideea chinezească” răsărită în mijlocul Montrealului („Quartier chinois”) dai peste bulevardul René-Lévesque, botezat după numele jurnalistului ajuns premier al Québecului. În luna iulie a anului 2016, pe „500 René-Lévesque Ouest”, adică în faţa Casei Olimpice canadiene, am văzut ceea ce nu-mi imaginam: mii de oameni veniţi să o aclame pe Nadia Comăneci (foto – încadrată de soţul său, Bart Conner şi de înotătoarea Annie Pelletier).

România şi-a lăsat amprenta pentru totdeauna la Montréal cu prilejul Olimpiadei din 1976, atunci când o fetiţă de nici 14 ani, din blocul socialist al Europei, schimba istoria sportului. Urmarea? Numeroase familii de canadieni le-au pus copilelor abia născute prenumele Nadia. La 39 de ani de la marea performanţă a gimnastei românce, o femeie m-a oprit pe stradă (văzându-mi acreditarea de presă) şi mi-a spus că, atunci când i-a fost greu în viaţă, s-a gândit la Nadia şi a răzbit. Era sinceră şi zâmbitoare, aşa cum sunt, în rarele momente de efuziune pe care şi le îngăduie, oamenii crescuţi aici.

Inaugurarea Casei Olimpice canadiene la Montreal, în luna iulie a anului 2016, a strâns vedete ale sportului mondial şi o mare de turişti. Terasele, cafenelele, restaurantele au fost inundate de oameni din toate colţurile lumii, care şi-au trăit visul olimpic într-o atmosferă relaxată şi plină de bucurie. Cine se gândea atunci că, în nici patru ani, lumea îşi va schimba dramatic înfăţişarea?