EST News - Jurnalism.

În lume

Aventurile sexuale ale fostului rege Juan Carlos I şi acuzaţiile de corupţie bulversează Spania

EST News

A devenit rege la vârsta de 37 de ani, după moartea generalului Francisco Franco care a instituit un regim autoritar în Spania vreme de patru decenii. Tânărul suveran Juan Carlos I, crescut şi instruit într-ale politicii de însuşi şeful statului, a ales să instaureze democraţia parlamentară la Madrid, după model britanic.

Juan Carlos I a reuşit chiar să dejoace o lovitură de stat, în 1981, când susţinătorii fostului conducător al Spaniei au încercat să preia în forţă puterea din mâinile guvernului de centru, constituit democratic. Iniţial, rebelii au susţinut că se bucură de sprijinul regelui, însă el a infirmat public acest lucru, avertizându-i pe pucişti că nu va părăsi palatul decât mort.

În vârstă de 82 de ani, pe regele Juan Carlos I par să-l fi ajuns păcatele tinereţii şi ale maturităţii, motiv pentru care a părăsit Spania din cauza „repercusiunilor publice cauzate de anumite evenimente din trecut ”. Destinaţia exactă nu este foarte bine cunoscută, jurnaliştii occidentali speculând în privinţa găzduirii sale de către şeici bogaţi sau de către un prieten vechi din Republica Dominicană.

În orice caz, spaniolii au aflat recent, dintr-o carte semnată de istoricul Amadeo Martinez Ingles, că regele emerit al ţării lor a fost un „adevărat armăsar” şi „prădător sexual”, lista celor mai cunoscute cuceriri ale sale reprezintând doar „vârful unui monumental aisberg sexual”. Astfel, la numai 20 de ani, Juan Carlos ar fi sedus, potrivit rapoartelor confidenţiale ale spionilor generalului Franco, nu mai puţin de 332 de femei. Istoricul Amadeo Martinez Ingles a descris bilanţul ca fiind „la fel de bun ca al unui actor de filme pentru adulţi – patru pe săptămână”. Rezultatele acestei « carierei romantice » nu sunt nici ele de neglijat deoarece în perioada 1976 – 1994, ar fi conceput peste 20 de copii cu femei diferite, dintr-un total de 2.154, potrivit calculelor istoricului citat.

Dar dincolo de picanteriile din viaţa regelui spaniol, în ultimii doi ani au ieşit la iveală elemente care au condus la suspiciuni privind spălarea de bani şi evaziunea fiscală. Juan Carlos I ar fi obţinut bunuri în valoare de sute de milioane de dolari, implicând două fundaţii offshore. Corinna zu Sayn-Wittgenstein, fosta amanată a regelui, a declarat că acesta s-a folosit de statutul său pentru a obţine comisioane din intermedierea unor înţelegeri comerciale în lumea arabă. „Se urcă în avion, merge în ţări arabe şi se întoarce cu valize de bani. Banii sunt la palatul regal din Zarzuela. Are şi o maşină de numărat bani. Am văzut-o cu ochii mei ”, le spunea poliţiştilor, în 2015, fosta amantă.

Mai mult, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a afirmat că Juan Carlos I a cumpărat o serie de proprietăţi de lux în numele ei, întrucât, ca rezidentă în Monaco, nu trebuia să declare bunurile respective.

O fundaţie a regelui din Panama ar fi primit, în 2018, o donaţie de o sută de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite. Curtea Supremă a Spaniei a deschis propria investigaţie pentru a stabili dacă plata e legată de o înţelegere încheiată în aceeaşi perioadă, în care un consorţiu spaniol a oferit un contract de 6.7 miliarde de euro în vederea construirii unei căi ferate rapide, de-a lungul deşertului, între oraşele Medina şi Mecca.

Este important de precizat faptul că, la 2 iunie 2014, regele Juan Carlos I a anunțat că a decis să abdice în favoarea fiului său, Felipe. El a devenit astfel al patrulea monarh european care abdicase, într-un răstimp de un an și jumătate, după Papa Benedict al XVI-lea (28 februarie 2013), regina Beatrix a Olandei (30 aprilie 2013) și regele Albert al II-lea al Belgiei (21 iulie 2013).