EST News - Jurnalism.

Economie

Banca Mondială: Teoretic, China are cea mai mare economie din lume

EST News

Eurostat a dat publicităţii rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, care plasează China pe primul loc la ponderea în economia mondială, pe baza Produsului Intern Brut (PIB), exprimat la paritatea puterilor de cumpărare standard.

Situația se schimbă însă atunci când se trece la raportarea în termeni de PIB pe cap de locuitor, unde SUA continuă să conducă detașat, cu un indice de 140 față de doar 33 în cazul Chinei. Cu alte cuvinte, China se află semnificativ (-15%) sub media mondială la nivelul de trai, chiar și după ajustarea cu nivelul mai redus al prețurilor.

Uniunea Europeană, India, Japonia şi Rusia completează topul ţărilor a căror pondere în economia mondială contează cel mai mult. Eurostat precizează că datele folosite în cadrul studiului sunt cele pentru 2017, însă Uniunea Europeană a fost analizată în noua componență de după Brexit.

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană au apărut deja disensiuni cu privire la strategiile de relansare economică post pandemie. Austria, Danemarca și Țările de Jos (Olanda) au anunțat că se opun planului de salvare propus de Germania și Franța, care doresc constituirea unui fond de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană să îl distribuie gratuit țărilor afectate de coronavirus.

„Suntem gata să oferim UE noi garanții pe baza cărora să poată acorda împrumuturi statelor membre și companiilor. Nu putem susține, așa cum o fac Franța și Germania, ca UE să se împrumute de pe piețele internaționale ca să ofere granturi”, a precizat ministrul austriac de Finanțe, Gernot Blümel, într-un email adresat „Politico”.