EST News - Jurnalism.

Acum

Bolnavii cronici nu au acces în spitalele româneşti

Luca Alexandrescu

​Spitalele de boli infecţioase din România sunt transformate în “unităţi COVID-19”, pe termen nelimitat, avertizează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai reprezentative asociaţii din ţară. Astfel, cei depistaţi cu HIV sau tuberculoză nu au acces în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte o perioadă nedefinită.

Situaţia spitalelor din România s-a degradat constant în ultimii ani, iar pandemia a complicat şi mai mult viaţa celor nevoiţi să apeleze la sistemul public de sănătate.

Pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestora, susţin reprezentanții Coaliției. Ei se arată deranjaţi de afirmaţiile ministrului Sănătăţii care a spus că pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada izolării la domiciliu, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus prin agravarea afecţiunii de care sufereau deja.

“Avem nevoie ca sistemul să fie reformat și nu pacienții cronici să fie criticați! Coaliţia Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit cărora pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus”, au subliniat reprezentanții Coaliției.

Trebuie precizat că nu este prima oară când autorităţile încearcă să mute responsabilitatea stării precare a sistemului sanitar tocmai asupra beneficiarilor acestuia. Migraţia medicilor români spre alte ţări europene complică şi mai mult starea de lucruri, iar racilele administraţiei sanitare şi cazurile de corupţie distrug orice şansă rezonabilă de reformare a sistemului.