EST News - Jurnalism.

În lume

Ciprul nu mai dă „paşapoarte de aur” pe bani

EST News

Cetăţenia cipriotă garantează posesorilor libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene, motiv pentru care mulţi oameni bogaţi din spaţiul ex-sovietic, China şi ţările arabe şi-au cumpărat aşa-zisele „paşapoarte de aur”.

Aşadar, de la începutul lui noiembrie, guvernul de la Nicosia va elimina programul prin care acorda cetăţenie contra cost doritorilor din afara UE. Decizia vine după un reportaj al televiziunii Al Jazeera care demonstra că cetățenia poate fi cumpărată inclusiv pe persoane condamnate penal, situație interzisă expres de legile cipriote.

Interesant este că Malta şi Bulgaria, membre ale Uniunii, practică şi ele sisteme asemănătoare de acordare a cetăţeniei, fapt ce ridică suspiciuni în privinţa transparenţei procesului. Spălarea de bani prin intermediul „paşapoartelor de aur” a fost semnalată în repetate rânduri, însă măsurile luate nu s-au dovedit eficiente.

Jurnaliştii de la Euronews au arătat că milionarii din afara UE puteau primi în două-trei luni un pașaport cipriot dacă investeau două milioane de euro în piața imobiliară din Cipru. De asemenea, ei donau 75.000 de euro pentru Fondul de cercetare și dezvoltare, plus alți 75.000 de euro Organizației pentru Dezvoltare Teritorială.