EST News - Jurnalism.

MontrealQuebec

Covid-19, Québec: în biserici maximum 50 de persoane, în teatre 250

EST News

Pe fondul creşterii numărului de cazuri de Covid-19 (peste 400 pe zi; mai multe decât în luna mai), autorităţile din provincia francofonă a Canadei au revizuit restricţiile lejere impuse populaţiei după lunile de izolare colectivă.

Astfel, guvernul din Québec a anunţat că evenimentele care reunesc mai mult de 50 de persoane sunt interzise. De asemenea, întâlnirile în rezidenţele private a mai mult de două familii pot atrage sancţiuni.

Cu toate acestea, teatrele, cinematografele şi sălile de spectacole pot funcţiona în continuare cu 250 de persoane. În schimb, în lăcaşele de cult nu se pot strânge mai mult de 50 de oameni (25 în zonele cu “cod portocaliu”, cum este Montrealul). O măsură ce va genera din nou dezbateri asupra logicii după care se conduc guvernanţii. De ce ai lăsa 250 de persoane la un spectacol într-o zonă “portocalie”, unde incidenţa infestărilor a crescut, şi ai reduce numărul participanţilor la funeralii şi ceremonii religioase de la 50 la 25?

Barurile şi restaurantele figurează, la rându-le, pe lista măsurilor de restrângere a activităţii, acestea neputând să rămână deschise după miezul nopţii şi nici să vândă alcool după ora 23.00. Totodată, la mese nu vor avea voie să se aşeze mai mult de şase persoane.

Din fericire, sălile de sport rămân deschise şi fără restricţii majore, autorităţile ajungând probabil la concluzia că bolile asociate sedentarismului, inclusiv cele de natură psihică, fac deja ravagii în rândurile populaţiei.

“Situaţia este foarte preocupantă (…) Sunt libertăţile noastre, ale tuturor, care vor fi din nou restrânse. Eu unul nu am chef ca în perioada Sărbătorilor (n.n. de iarnă) să ne confruntăm cu un nou lockdown”, a spus doctorul Horacio Arruda, un “veritabil Raed Arafat” al Québecului, îndemnând cetăţenii la respectarea cu stricteţe a restricţiilor impuse de autorităţi.

Direcţia de sănătate publică a provinciei francofone a Canadei a mai pus o temă în dezbatere publică, săptămâna trecută, atunci când a dispus ca, la cel mai mic simptom de răceală, şcolarii să rămână izolaţi la domiciliu. Nu au fost puţine vocile părinţilor care au atras atenţia că urmează, ca în fiecare an, sezonul răcelilor uşoare şi că, printr-o astfel de măsură, reînchiderea şcolilor nu este decât o chestiune de timp.