EST News - Jurnalism.

Viața de zi cu zi

De ce am ajuns să fim atât de violenţi

EST News

Poate numai în străfundurile Rusiei mai găseşti atâta sălbăticie şi lipsă de civilizaţie elementară ca pe străzile, în traficul rutier şi în şcolile din România. De ce avem o societate atât de primitivă în reacţii? Ce ne-a făcut ca, în numai 30 de ani, să coborâm la acest nivel de “comunicare” socială?

Pagina de Facebook “Stop Bully România” a publicat imagini cu o adolescentă care este bătută crunt și umilită de alte fete de vârsta ei. Victima este lovită peste față, scuipată, trântită la pământ și târâtă de păr. Un băiat asistă la agresiune și filmează scena, în timp ce se amuză. Nu este un caz singular, ba chiar este regula în şcolile româneşti, spun specialiştii.

Poliţia nu prea intervine, iar atunci când o face este consecinţa directă a mediatizării cazului. Se pare că poliţia este mai preocupată de “negocieri” cu diverse clanuri mafiote sau de intimidarea unor cetăţeni obişnuiţi decât de prevenirea unor cazuri de violenţă care pot lăsa sechele pe viaţă unor tineri. A se vedea aici şi urmarea în “cazul Caracal”, despre care Est News a scris recent – două adolescente violate, ucise şi incinerate într-un butoi, după ce una dintre ele reuşise să apeleze serviciul de urgenţă 112, scandal naţional, descoperirea unor încrengături mafiote la nivelul poliţiei din zonă şi nicio consecinţa sau schimbare concretă la un an de la tragedie.
Aceasta este România momentului, devastată economic de pandemie şi îngenunchiată social de nepăsarea autorităţilor. Tot ce se spune că se realizează este de fapt “praf în ochii” omului obişnuit, prostire pe faţă şi campanie electorală.

Victimele agresiunilor de tot felul se înmulţesc pe zi ce trece, românii devin mai răi şi mai neîncrezători unii faţă de alţii, iar cetăţenii în putere şi pregătiţi profesional îşi caută viitorul în afara graniţelor ţării.

Atmosfera socială irespirabilă se vădeşte până şi în parcuri, acolo unde, teoretic, românii vin să se relaxeze. Alte imagini surprinse cu telefonul mobil arată bătaia dintre un băiat de 13 ani şi mama unei fetiţe de 6 ani, lovită, se pare, cu o minge. Copilul de 13 ani o agresează pe mama fetiţei, după un conflict verbal. La rându-i, femeia îi aplică o “corecţie” cu pumni şi picioare. Românii, pe reţelele de socializare, continuă “bătaia”, pocnindu-se unii pe ceilalţi cu insulte greu de reprodus de către un om normal la cap. Cei care-i iau apărarea mămicii le spun “avocaţilor” băiatului de 13 ani că ar trebui stârpiţi în bătaie. Ambele tabere se urăsc visceral, fără să ştie mai nimic una despre cealaltă.

Totuşi, aceşti oameni trăiesc printre noi, au copii şi îi trimit la şcoală. Ei construiesc, practic, societatea de mâine. Mulţi dintre copii nu fac altceva decât să-şi imite părinţii şi rudele. Iar statisticile arată următorul tablou al României: şcoala este departe de a mai forma cetăţeni responsabili, dar a devenit un mediu prielnic abuzurilor şi infracţionalităţii juvenile.

Pe de altă parte, autorităţile statului sunt la ani lumină de vreo strategie care să reaşeze lucrurile în firescul lor şi să prevină derapaje întâlnite şi în alte societăţi contemporane. De pildă, psihologii au constatat că persoanele cu predispoziţie spre violenţă nu sunt supuse nicăieri în lume vreunei educaţii specializate şi, prin urmare, reuşesc să-i “contamineze psihologic” pe mulţi dintre semenii lor.

Tabloul criminogen a „întinerit” în multe state, iar lucrurile au devenit atât de grave, încât se vorbeşte despre o „epidemie a cruzimii” printre adolescenţi; ei comit crime care în alte vremuri ar fi părut de neînchipuit.

Dar pe cine interesează astfel de lucruri în România zilelor noastre, unde principala preocupare este supravieţuirea!?