Într-o perioadă în care fricile de tot felul ies la suprafaţă ca buruienile, n-ar fi rău să aruncăm o privire asupra unui „tablou al sfârşitului”, creionat de înţelepţii indieni, cu 2500 de ani în urmă. Veţi observa că accentul cade pe starea morală a omului, nu pe catastrofe naturale ce ar putea trece cu uşurinţă, astăzi, drept „teorii ale conspiraţiei”.
Meritul pentru aducerea în atenţia publicului a textului de care ne vom ocupa îi aparţine scriitorului Andrei Pleşu. Aşadar, „Linga Purana”, care a fost scris în veacurile III-V de după Hristos (deşi vine dintr-o tradiţie orală veche de peste un mileniu), anticipează moravurile contemporaneităţii.
Intuiţiile profetice uimitoare se referă la modul în care se va încheia actuala civilizaţie umană. „Nu e vorba de sfârşitul lumii, ci de sfârşitul unei lumi, urmat, inevitabil, de deschiderea unui nou ciclu (…) Iată o listă, selectivă, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru”, preciza Andrei Pleşu, în urmă cu aproape un deceniu. Am optat pentru o prezentare punctuală, schematică, a profeţiilor hinduse, astfel încât să uşurăm misiunea cititorilor. Iată-le:
Admirabila intuiţie a stricării rosturilor lumii viitoare are ca posibilă explicaţie observarea atentă a alcătuirii umane, alcătuire nemodificată fundamental de-a lungul mileniilor. Aceasta este şi o dovadă a faptului că, din nefericire, omul nu învaţă mare lucru din greşelile trecutului. În asemenea circumstanţe, izbitoarea asemănare a textului hindus cu realităţile pe care le trăim nu ar trebui să surprindă pe nimeni.