EST News - Jurnalism.

Economie

Femeile, marile victime ale pandemiei

EST News

Închiderea grădiniţelor şi a şcolilor din cauza pandemiei de coronavirus a avut efecte notabile asupra femeilor cu servicii sau cu mici afaceri. Cuplurile s-au văzut nevoite să decidă care dintre parteneri va sta acasă pentru a se îngriji de copii. Deseori, femeile au salarii mai mici decât bărbaţii, motiv pentru care rămân acasă, relevă un studiu al Fundaţiei „Hans Böckler” din Germania.

Şi un profesor de sociologie de la Universitatea din Mannheim a ajuns la aceeaşi concluzie, după ce a chestionat 3.500 de oameni cu privire la modul în care pandemia le-a schimbat viaţa din luna martie şi până acum.

Persoanele care lucrau doar câteva ore pe săptămână sau care ofereau servicii la domiciliu şi-au pierdut foarte repede locurile de muncă, femeile fiind din nou în fruntea listei.

Persoanele cu venituri mai mari au fost mult mai puţin afectate de pandemie, păstrându-şi job-urile şi nivelul încasărilor. 40 la sută dintre angajaţii bine calificaţi profesional au putut lucra de acasă şi, implicit, au supravieţuit valului de disponibilizări.

Pe de altă parte, statele bogate au intervenit puternic în propriile economii, arată un studiu McKinsey, care a luat în calcul 54% dintre țările lumii, generatoare a 93% din produsul intern brut global. Numai în primele două luni ale crizei actuale, țările Europei Occidentale au alocat circa patru trilioane de dolari. Această sumă este de aproape 30 de ori mai mare decât valoarea actualizată a „Planului Marshall” prin care SUA au contribuit la reconstrucția economiei europene după al Doilea Război Mondial.

Intervenţiile financiare ale guvernelor din toată lumea, ca reacție la pandemie, s-au ridicat la 10.000 de miliarde de dolari. Asta a însemnat de trei ori mai mulţi bani decât s-au alocat după criza financiară din 2008 – 2009.