EST News - Jurnalism.

Sport

Foamea, „secretul de aur” al lui Novak Djokovic

EST News

Cu 17 titluri de Mare Şlem şi 34 de trofee din seria Masters, Novak Djokovic va rămâne cu siguranţă în Panteonul tenisului masculin, alături de Roger Federer şi Rafael Nadal. Numai că puţini cunosc secretele rezistenţei fizice de care dă dovadă Djokovic (33 de ani) şi cu care a uimit lumea sportului, inclusiv în 2020, când şi-a adjudecat Australian Open.

Cu o dietă bazată în principal pe legume şi fructe, marele campion (1,88 m şi 77 de kg) nu mănâncă 16 ore pe zi, pentru a-şi purifica organismul. „Faptul că am stat câte 16 ore pe zi fără să mânânc a contribuit la îmbunătățirea sistemului meu digestiv. Dorm mai bine și am mai multă energie de-a lungul zilei”, a spus Djokovic pentru „Tennisworld”.

În lumea medicală există opinia potrivit căreia dacă nu mâncăm nimic timp de 12 ore, creierul începe să caute rezerve şi, dacă găsește o bacterie patogenă, o distruge, obţinând extra-energie din materiale descompuse.

Secreția de melatonină va fi mai bună dacă nu aveam mâncare în intestine. Ca stil de viață, e ideal să luăm micul dejun dimineața, apoi masa de prânz în jurul ora 14.00 şi ulterior să nu mai mâncăm nimic până la micul dejun de a doua zi.

Pe de altă parte, „Nole” este cunoscut şi pentru disciplina sa de viaţă. Familist convins, Djokovic acordă atenţie şi dimensiunii spirituale, fiind un creştin practicant. Operele sale de caritate, realizate cu discreţie, i-au mişcat pe sârbi şi întreaga lume de bună-credinţă.

Numărul 1 mondial în tenisul masculin al momentului, Novak Djokovic a strâns peste 140 de milioane de dolari în întreaga sa carieră. De monţionat, însă, că pandemia de coronavirus aduce austeritatea şi în zona „sportului alb”.

După ce s-au străduit să creeze un fond de susţinere a jucătorilor din afara Top 100 pe durata celor două luni de pauză forţată, ATP şi WTA pregătesc terenul pentru diminuarea premiilor acordate, anunţă publicaţia „Essentially Sports”.

ATP intenţionează să lase în grija turneelor costurile pentru efectuarea testelor pentru coronavirus, în timp ce WTA este gata să acopere din fonduri proprii aceste cheltuieli. Tenisul feminin programează scăderi mai mici, comparativ cu ATP, care vrea să obţină acceptul Consiliului Jucătorilor pentru reducerea premiilor la următoarele turnee cu până la 50%.