Japonezii, australienii şi spaniolii par a fi cei mai îngrijoraţi din cauza noului coronavirus, arată ultimul sondaj „What Worries the World”, realizat de Ipsos în 27 de state ale lumii. În 14 dintre ţările care au făcut obiectul cercetării sociologice, teama de Covid-19 trece înaintea neliniştilor generate de şomaj şi de sărăcie, însă trebuie observat că aceste state nu au, în general, problema supravieţuirii economice, aşa cum se întâmplă, de pildă, pe continentul african.
Celelalte îngrijorări ale oamenilor, potrivit studiului citat, sunt legate de corupţie şi de infracţionalitate, ce-i drept, teme mult mai puţin dezbătute mediatic în ultimele şase luni.
Un aspect care poate ar trebui să dea de gândit guvernelor naţionale este acela că 61% din repondenţi afirmă că lucrurile în ţara lor se îndreaptă în direcţia greşită. Sigur, nu se precizează exact motivul pe care oamenii cred acest lucru, varietatea opiniilor putând influenţa decisiv interpretarea acestui rezultat. Se subliniază, în schimb, faptul că în SUA 74% din populaţie crede că ţara lor nu merge în direcţia cea bună şi că acest lucru reprezintă un „minim istoric” al optimismului americanilor.
Pe de altă parte, neliniştea cea mai apăsătoare a ungurilor şi a polonezilor o reprezintă sistemele de sănătate publică. Lucru care ar putea fi valabil şi în România, cu toate că ţara noastră nu a făcut obiectul studiului. Aşadar, îngrijorările oamenilor diferă de la un continent la altul şi chiar de la o ţară la alta, însă constanta în acest „peisaj al fricii” o reprezintă noul coronavirus.