EST News - Jurnalism.

În lume

Interzicerea ieşirii în spaţiile publice pe timpul pandemiei, declarată neconstituţională în Austria

Luca Alexandrescu

Curtea Constituţională a Austriei a decis că ministrul sănătăţii Rudolf Anschober şi-a depăşit atribuţiile legale la începutul pandemiei de coronavirus, informează Agerpres. Anschober a emis o ordonanţă bazată pe o lege ce permitea interzicerea prezenţei cetăţenilor doar în anumite locuri publice, fără a-i acorda autoritatea de a impune o izolare generală.

Judecătorii s-au pronunţat asupra unei plângeri depuse de un cetăţean împotriva ordonanţei Ministerului Sănătăţi prin care s-a interzis prezenţa oamenilor în spaţiile publice, dacă nu erau singuri sau însoţiţi de membri ai propriilor familii.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului de a redeschide, într-o primă fază a relaxării măsurilor pandemice, doar magazinele de bricolaj şi de grădinărit, în timp ce alte magazine mari au rămas închise.

„Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, se precizează într-un comunicat al instanţei austriece.  „Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept”, sunt de părere şi social-democraţii austrieci, în vreme ce liberalii au acuzat guvernul de la Viena că „a acţionat în mod deliberat împotriva legii, luni întregi”. Totodată, cele două partide amintite, aflate în opoziţie, au cerut executivului să returneze penalităţile financiare impuse cetăţenilor care au încălcat măsurile de izolare.