EST News - Jurnalism.

AcumÎn lume

Noutăţi Covid-19: Israelul nu refuză ideea unui vaccin rusesc. Germania este sceptică. OMS îi „blochează” pe dentişti

Luca Alexandrescu

Ministrul israelian al Sănătăţii a declarat că ţara sa va analiza vaccinul produs de cercetătorii ruşi şi anunţat de către Vladimir Putin, pentru a se lămuri dacă este vorba despre „un produs serios”. Oficialul guvernamental nu a exclus posibilitatea ca Israelul să demareze negocieri pentru achiziţionarea vaccinului.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus însă, referindu-se la posibilitatea ca România să cumpere acest produs, că „suntem parte a Uniunii Europene şi încheiem contracte cu entităţi din UE”. De asemenea, ministrul german al Sănătăţii şi-a exprimat scepticismul în privinţa vaccinului realizat în Rusia, afirmând că este esenţial să ai un produs sigur şi testat, „nu să fii primul” care-l înregistrează.

Germania a înregistrat, potrivit oficialilor de la Berlin, cel mai mare număr de infectări cu noul coronavirus, din ultimele trei luni. Autorităţile susţin că acesta ar fi efectul întoarcerii oamenilor de concediu şi al petrecerilor estivale. Totuşi, testele de anticorpi arată că expunerea la Covid-19 a fost similară atât la Stockholm, cât şi la Londra, în ciuda strategiilor diferite de gestionare a pandemiei adoptate de către cele două ţări. Asta înseamnă că „relaxarea suedeză” în privinţa măsurilor de izolare a populaţiei nu a afectat dramatic numărul de noi cazuri.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) iese din nou cu propuneri care vor afecta direct viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din spaţiul occidental. Potrivit AFP, s-a constatat că procedurile medicale care generează aerosoli (echipamente de mare viteză, ultrasunete şi pulverizatoare) amplifică riscul de transmitere a noului coronavirus. Prin urmare, OMS recomandă consultaţiile la distanţă pentru evaluarea urgenţei îngrijirii şi sugerează ca intervenţiile „neesenţiale”, precum curăţare dinţilor de tartru sau îngrijirile preventive, „să fie întârziate”.