EST News - Jurnalism.

În lume

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor l-ar putea înlocui pe Donald Trump

Luca Alexandrescu

Ideea amânării alegerilor prezidenţiale americane din cauza pandemiei de coronavirus, vehiculată pe Twitter de către Donald Trump, n-ar fi, la o primă vedere, în avantajul actualului lider de la Washington.

Dacă până în 20 ianuarie 2021 nu este ales un nou preşedinte, Amendamentul 20 din Constituţie prevede că atribuţiile şefului statului sunt preluate interimar de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, funcţie deţinută în prezent de Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat.

Data limită pentru alegerea unui nou preşedinte poate fi modificată numai cu majoritate parlamentară calificată şi după ratificarea acesteia de către cel puţin 38 din cele 50 de state americane.

Un expert în legislaţie electorală de la Universitatea din Kentucky, Joshua Douglas, susţine că preşedintele Trump nu are absolut nicio autoritate legală să amâne alegerile şi că toate scrutinele, din 1845 şi până în prezent, au avut loc la data obişnuită, chiar şi pe timp de război sau de pandemie.

Jurnaliştii BBC notează că obiecţiile preşedintelui Trump în privinţa votului prin corespondenţă care, în viziunea sa, ar putea conduce la fraude electorale, sunt primite cu rezervă chiar şi de republicani, partidul actualului lider american.

Alegerile prezidenţiale din SUA ar trebui să se desfăşoare anul acesta, în ziua de 3 noiembrie.