EST News - Jurnalism.

EconomieMontrealQuebec

Profilul meu

Petru Cotnăreanu

Bună ziua domniilor voastre! Bătrânul și-a scos tacticos pălăria mare de fetru maron și a luat loc la masa de lângă fereastră, în cafeneaua de cartier. Un pahar de apă și două cafele, te rog. Bună să fie, domnule Max! Ca de obicei, una înainte și una după?, întreabă ospătarul. Aşa, așa, după obicei, cum spui dumneata.

De masă se apropie un tânăr înalt și osos, cu ochelari groși agățați de nasul ca un cioc de vultur: Bună ziua, îmi permiteți să iau loc și eu la masa dumneavoastră ? De ce nu tinere, așa o să ne treacă mai ușor de urât la amândoi. Mi-am permis să mă invit la masa dumneavoastră deoarece lucrez la ziar și fac un studiu despre oamenii care-și păstrează autonomia financiară la pensie. Bănuiesc că sunteți deja în această categorie, iar dacă întrebările mele vă deranjează, vă rog să-mi spuneți.

Ha, ha, ha!, da domnule, sunt în acestă categorie, cum îi spui dumneata și încă de o vreme bună, iar dacă întrebările dumitale m-or deranja, ai să afli mai repede decât crezi. Mulțumesc…

Spui că lucrezi pentru un ziar, care anume? E un ziar care apare doar pe internet, nu știu dacă-l cunoașteți. Pe internet spui, îmi pare rău, dar nu cunosc aceste ziare, știi, eu sunt de modă veche, prefer să le am pe hârtie. Te așezi comod pe fotoliu, desfaci jurnalul, potrivești ochelarii și citești în tihnă. Dacă se întâmplă cumva să adormi, nici măcar nu face zgomot când cade. Pentru voi, ăștia mai tineri, care nu mai aveți timp de tihnă și vreți ca totul să se întâmple ieri, jurnalul pe ecran pare a fi soluția.

Da, asta cam aşa este, domnule Max. Aș dori să vă pun câteva întrebări. Prima întrebare: sunteți mulțumit de venitul dumneavoastră de acum ? Mulțumit!? Nici gând, confortabil da. De ce nu sunteți mulţumit dacă spuneți în același timp că sunteți confortabil ? Pentru că a fi nemulțumit de starea ta actuală e în natura noastră, a bipezilor. Mai ai încă multe de trăit tinere până când o să pricepi că suntem așa. Dar de ce suntem așa, nu știu să-ți spun, eu am trăit destul și încă nu am înțeles de ce.

A doua întrebare : care a fost ocupația dumneavoastră înainte de pensie ? Ocupație, dacă spui dumneata, pentru mine a fost o pasiune. Jumătate din viață am fost consilier financiar, adică i-am ajutat pe cei din jurul meu să planifice cât mai bine economiile personale.

Acest lucru v-a ajutat și pe dumneavoastră să vă planificați finanțele, dacă înţeleg bine, adaugă tânărul jurnalist. Bineînțeles, cum altfel, doar facem ciubote noi pentru vecini și eu să umblu cu cele rupte!? Să înțeleg că dețineați secretul investițiilor cu profit maxim? Nu dragul meu, secretul ăsta încă nu-l are nimeni, eu doar am avut șansa să învăț de la început că trebuie să respect profilul financiar al fiecărui client și mai ales să-mi adaptez recomandările în funcție de acest profil.

Pare destul de complicat de stabilit un profil pentru fiecare investitor pentru care ați lucrat. Pare, dar nu e deloc complicat. Seamănă cu un joc cu mai multe întrebări ale căror răspunsuri mă ajută să conturez profilul fiecăruia.

Ce fel de întrebări? Nimic complicat şi nimic la care să nu se poată răspunde. De exempu? De exemplu: în ce categorie de vârstă te afli în prezent, gradul de cunoaștere în domeniul fondurilor de investiții. Sau la fel de bine care este toleranța la risc, dar și alte întrebări din ale căror răspunsuri se conturează, după cum spuneam, profilul tău ca investitor.

S-a întâmplat în toți acești ani să aveți rezultate slabe cu această metodă? Nu trebuie să amestecăm randamentele investițiilor cu profilul, deoarece vorbim de două lucruri diferite. În schimb s-a întamplat să am și clienți mai puțin mulţumiți de rezultate, mai ales în anii de început. Dar cum fiecare zi ne învață câte ceva nou, am înțeles repede că, de fapt, eu eram cel ce nu înțelesese adevăratul profil.

Iar dacă acest lucru a fost important înainte, acum dacă privești nervozitatea de pe piața investițiilor, cunoașterea obiectivelor și respectarea profilului fiecărui investitor e mai mult decât o necesitate, e chiar o obligaţie. Mulţumesc.

Petru Cotnăreanu este consilier financiar la Montréal şi unul dintre publiciştii cunoscuţi în comunitatea românească din Canada