EST News - Jurnalism.

Viața de zi cu zi

România: Diagnosticaţi cu COVID-19, dar perfect sănătoşi

EST News

„Testele de coronavirus pot da o eroare de 70%. Poate că, uneori, n-au fost echilibrate echipamentele (…) E o situaţie inedită şi interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. Probabil, deficienţe în procedura efectuării testelor. Pot exista şi alte cauze pe care aş prefera să nu le comentez”, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției „Boli Infecțioase” de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

În România a izbucnit scandalul lipsei de acurateţe a rezultatelor obţinute la testele pentru depistarea COVID-19. Situaţia cea mai gravă a apărut în rândurile echipei de fotbal CFR Cluj, campioana en-titre, 26 de jucători şi reprezentanţi ai acesteia fiind declaraţi „pozitivi” după efectuarea testului. Retestarea imediată a persoanelor în cauză a generat rezultate negative ceea ce a ridicat suspiciuni în privinţa acurateţei investigaţiilor medicale pentru depistarea COVID-19. Aceasta cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre cazuri singulare.

Un jucător al echipei Poli Iaşi a fost declarat „pozitiv” la primul test, sâmbăta trecută, pentru ca apoi să i se facă încă două teste, ambele cu rezultat negativ. De asemenea, cinci angajaţi de la baza sportivă Mogoşoaia, administrată de Federaţia Română de Fotbal, au fost găsiţi cu noul coronavirus la prima testare, iar la a doua testare au ieşit cu rezultat negativ.

Există numeroase voci care acuză autorităţile că oamenii obişnuiţi nu au posibilitatea retestării în cazul în care sunt depistaţi cu noul coronavirus. Spre deosebire de sportivi şi de vedetele de televiziune, simplii cetăţeni rămân cu diagnosticul iniţial, iar riscul ca acesta să fie greşit se dovedeşte ridicat.

Potrivit Mediafax, clubul CFR Cluj analizează posibilitatea de a cere daune de sute de mii de euro clinicii unde jucătorii săi au ieşit cu rezultate pozitive după testare. Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Cluj a dat undă verde ca jucătorii CFR-ului să revină pe teren şi să dispute meciurile de campionat.