EST News - Jurnalism.

Economie

„Să vă scoateţi singuri sparanghelul din pământ!”

EST News

Condiţiile grele de lucru şi abuzurile unor fermieri germani au scos în stradă, la Bonn, zeci de muncitori români, care au protestat şi din cauza pasivităţii statului român faţă de situaţia lor.

Oamenii adunaţi la miting au scandat în faţa Consulatului României „Hoţii, hoţii!” şi „Mincinoşii!”, cerându-le reprezentanţilor diplomatici să stea de vorbă cu ei. Muncitorii susţin că nu au fost plătiţi sau că au primit sume de bani mult mai mici decât cele convenite pentru activitatea prestată. Ei au afişat bannere pe care se putea citi mesajul: „Să vă scoateţi singuri sparanghelul din pământ!”.

Românii s-au plâns că nu mai au bani pentru a se întoarce în ţară şi că, în pofida semnalării acestui lucru, nici angajatorii, dar nici autorităţile nu i-au luat în seamă.
Reprezentanţii diplomatici ai României la Bonn au acceptat, într-un final, să primească o delegaţie din partea muncitorilor, pentru a avea o discuţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat, într-o intervenţie televizată, că România face demersuri pentru aducerea în ţară a muncitorilor agricoli în cauză.

Reamintim că, în luna aprilie, în toiul pandemiei de coronavirus, peste o mie de oameni s-au strâns în parcarea aeroportului din Cluj, de unde au plecat cu avioane charter în Germania pentru a munci ca sezonieri, inclusiv la recoltarea sparanghelului. Ei au fost aduși cu autocare, iar aglomerația creată a încălcat regulile de distanțare socială stabilite de guvern. Autorităţile tocmai anunţaseră că şi bisericile vor rămâne închise de Paşti, pentru a nu se crea aglomeraţie.