EST News - Jurnalism.

Sport

Simona Halep – de ce România poate arăta altfel

EST News

Al treilea turneu WTA câştigat consecutiv de Simona Halep de abia s-a încheiat, după o finală curmată înainte de vreme, dar foarte intensă, în compania prietenei sale din circuitul feminin de tenis, Karolina Pliskova (numărul 4 mondial). A fost 6-0, 2-1 (abandon al adversarei), dar nu scorul sec şi victoria Simonei au dat frumuseţe partidei.

Încrederea româncei în ea însăşi, calmul şi siguranţa loviturilor ne-au făcut să ne gândim încă o dată că în România se poate şi altfel. Sigur, Simona Halep este mai degrabă produsul propriei familii şi al propriilor eforturi decât al “sistemului” românesc, blocat de 30 de ani în “dosarul cu şină”.

Totuşi, Simona nu trăieşte la Monte Carlo (deşi îşi permite), ci la Constanţa, unul dintre cele mai vitregite oraşe româneşti după 1989. Se vede limpede din atitudinea ei, din declaraţiile pe care le acordă presei străine, din implicarea civică, din absolut toate gesturile sale, că este profund şi sincer ataşată de ţara în care s-a născut.

Se vede, aşadar, din atitudinea ei, că este ataşată de România, nu de “sistem”, care nu are nicio legătură cu ţara. Asta în ciuda târcoalelor pe care i le dă, făţiş sau mai discret, “sistemul”. E drept, Simona trăieşte în “bula” ei, ocrotită de familie, iar rezultatele muncii pe care o depune n-au cum să nu fie publice.

Uneori, însă, ne lasă impresia că n-ar vrea să fie în lumina reflectoarelor şi că ştie bine ce feţe hidoase se ascund în spatele acestora.

Campioana noastră emană discreţie şi decenţă, într-un contrast absolut cu ceea ce se întâmplă în spaţiul public românesc. Întrebarea este cât de mult inspiră decenţa ei…

Simona Halep este pe punctul de a crea un fenomen românesc, de a schimba traiectoria unor generaţii abandonate de politicieni. Ce păcat că sintagma “România bunului simţ” a fost compromisă politic! Pentru că Simona tocmai asta face, cu fiecare lovitură reuşită – reclădeşte România bunului simţ.