EST News - Jurnalism.

EconomieQuebec

Specialistul

Petru Cotnăreanu

Zilele trecute citesc în jurnalul de specialitate al Camerei de Securitate Financiară, organism de supraveghere și coordonare a consilierilor financiari din Québec, un articol cu un titlu provocator : Care este munca unui consilier?

Consilerul este un specialist format să găsească soluții… Este adevărat că trăim o perioadă în care informațiile, corecte sau nu, circulă cu viteză amețitoare și internetul, cu faimoasele motoare de căutare, oferă răspunsuri la tot și la nimic în același timp. Dar dacă o să ne oprim doar la atât, viitorul va fi destul de trist.

Cunosc mai multe persoane care, după ce au învățat de pe internet un rudiment de operare pe piața valorilor mobiliare, au crezut că au descoperit piatra filosofală a îmbogățirii rapide și că au devenit specialiști ai tranzacțiilor bursiere. Atât au alergat după morgana banului rapid, încât au reușit până la urmă să-și destrame și bruma economiilor pe care le aveau.

Sau ce să spun despre așa-zișii specialiști care au apărut în ultimele nouă luni, cei care par că știu totul și ceva peste despre viruși, despre secvențele ARN, ADN, despre pandemie, și ne vântură zi de zi cifre tot mai alarmante? Toți acești doritori de bine ce se erijează în salvatori ai umanității, mă fac să mă simt ca acea bătrână care nu vrea să treacă strada, dar care e mereu silită să o facă.

Încă un val sau două și întreaga planetă va părea că face figurație într-o piesă a marelui Ionesco. După umila mea opinie, adevărații specialiști în subiectul care a adus populația planetei la nivelul instinctelor primare sunt puțini. Puțini și prea adesea marginalizați de cei cu trâmbițile aurite, sau pur și simplu ignorați de către politic, atunci când opiniile lor nu servesc cauza celor de la putere.

Să nu uităm că reacția unui grup de persoane în fața unui pericol reprezintă, de fapt, ceea ce suntem în profundul nostru, iar manipularea instinctelor primare a fost și rămâne un instrument de control al guvernanților, indiferent de loc sau culoare.

Cred în același timp că revenirea la rațiune este posibilă atât timp cât mai rămân oameni care-și pun întrebări, fară a se vopsi în specialiști și care încearcă să înțeleagă logica acțiunilor impuse. Dar mai bine să las timpul să cearnă rânduiala lucrurilor și să revin la articol.

Munca unui consilier financiar, că despre asta vorbeam, poate fi asemuită într-o oarecare măsură cu cea a unui medic generalist. Înainte de a pune un diagnostic al stării finanțelor personale, va pune o sumedenie de întrebări despre situația prezentă. Despre venituri, datorii, economii și nu numai, dar mai întâi și mai întâi despre vise. Deoarece tot ce vă înconjoară, de la periuța de dinți și până la cel mai înalt turn de pe planetă, înainte să devină reale, toate acestea au existat în mintea cuiva.

De aceea obiectivele pe care le aveți în prezent, pe care eu prefer să le numesc “vise”, sunt de extremă importanță. Iar pentru ca toate acestea să poată deveni realități, o bună planificare financiară este absolut necesară. Dacă e să continui paralela cu medicul generalist, după stabilirea unui diagnostic, trebuie găsit tratamentul cel mai bine adaptat la situația personală. Pentru asta, consilierul se va transforma în farmacist și va găsi leacurile necesare care ar putea fi: investiții pe termen scurt, mediu sau lung, protecții financiare sau oportunități de diminuare a impozitării imediate. Şi încă atâtea altele!

Și pentru că munca lor are la bază siguranța finanțelor personale, consilierii financiari sunt mereu în formare și perfecţionare, pentru a fi la zi cu toate noutățile din domeniu. Un studiu recent al Autoritații Piețelor Finaciare (AMF) a stabilit, fară echivoc, că valoarea monetară a celor care au un consilier financiar, față de cei ce se “auto descurcă”, este cel puțin dublă. Toamnă îmbelșugată!