EST News - Jurnalism.

CanadaEconomieQuebec

Starea de bine

Petru Cotnăreanu

Dacă până acum am trecut prin mai multe stări, de la cea de urgență, la cea de necesitate, de alertă, sau câte au mai fost, sper să ajungem într-o bună zi și la starea de bine. Cât de repede va veni și cum va arată noua stare, e prematur să mă pronunț.

După părerea mea, natura are o calitate extraordinară și anume : caută mereu să revină la o stare de echilibru. Asta ar explica probabil, în parte, marea șansă pe care o avem noi ca specie, aceea de a fi reușit să viețuim de atât de mulți ani pe această planetă. Dar ia spuneți : încă mai urmăriți buletinele de știri? Incă va mai afectează emoțional  statisticile cu cei infectați, decedați, sau ați intrat deja în starea de indiferență?

Eu tot ce sper e că la sfârșitul acestui circ mediatic făcut pe seama unui pericol exagerat cu bună-știință, să nu avem mai multe cazuri de depresie majoră decât de Covid-19. Aud tot mai mult voci care exprimă opinii diferite de cele oficiale când e vorba de prezenta pandemie. Dacă unii sunt convinși că „oculta mondială” vrea să pună stăpânire pe noi, să ne subjuge și să ne rărească, alții – și sunt din ce în ce mai mulți – încep să-și pună întrebări tot mai pertinente.

Pentru a nu întra într-o asemena polemică – mi-ar cere prea mult timp și energie – prefer mai bine să vorbim de lucruri care ne privesc în mod direct. Și ce poate fi mai direct, atunci când căruța în care ne aflăm scârțâie din toate încheieturile, decât protecția finaciară?

Când spun acest lucru, mă refer la o protecție absolut necesară atunci când nu mai suntem capabili să ne câștigăm traiul zilnic din cauze medicale. Dacă doar vă pierdeți serviciul, dar sunteți în continuare capabili să munciți, nu ma îngrijorez prea mult. De muncit se găsește peste tot, principalul este să vă găsiți locul potrivit. Dar când sănătatea se duce de râpă, și în prezent nu cred că mai e nevoie de exemple, ce faceți?

Aveți deja o strategie de salvare pregătită? Dacă da, felicitări! Dar dacă nu aveți, e timpul să va ocupați de acest lucru la modul cel mai serios. Acum o să vă spun un secret, dar vă rog să rămână între noi. Din cauza unui volum ridicat de reclamații, toate companiile de asigurări sunt pe cale să-și reevalueze riscurile la asigurările de sănătate, de viață, de  boli grave și de bunuri.

Prezenta criză a dat un motiv cât se poate de bun acestor companii să recalculeze prețurile la produsele de asigurare, bineînțeles în creştere. Se pare că acest lucru o să-l constatați începând cu vara asta. Din păcate, nu va fi ultima ocazie de creștere a prețurilor – crizele, atât financiare cât și cele umanitare, au o probabilitate tot mai mare de repetare.

Dacă protecția finaciară face parte din valorile ce vă definesc, profitați de preţurile prezente. Avantajul este că, odată ce ați semnat un contract, valorile rămân garantate pe toată durata aleasă. În rest, vă doresc mult soare şi bucurii. Și, din când în când, câte o ploaie de vară.