EST News - Jurnalism.

AcumÎn lume

Suedia are cele mai puţine cazuri de Covid-19

EST News

După ce a fost prezentată ca “exemplu negativ” pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, ca urmare a măsurilor lejere de prevenire pe care le-a adoptat, Suedia este declarată oficial performera luptei împotriva Covid-19.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a anunţat că numărul cazurilor noi, în ultimele 14 zile, din Suedia este de 22,2 la 100.000 de locuitori. Asta în contextul în care Europa traversează o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic, cu o explozie a îmbolnăvirilor de Covid-19.

În Spania, de pildă, au fost înregistrate 279 cazuri noi la suta de mii de locuitori, 158,5 în Franţa, 118 în Republica Cehă, 77 în Belgia şi 59 în Marea Britanie, țări care au impus măsuri drastice populaţiei.

Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat recent că oamenii au şanse mai mari de a câştiga la loto decât de a evita infectarea cu noul coronavirus. Declaraţia în cauză poate fi repede corelată cu aceea a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care a spus, la debutul pandemiei, că 70% din populaţie va lua acest virus.

“Nu avem o revenire a bolii pe care o au multe ţări”, a subliniat Anders Tegnell, epidemiolog şef al Suediei, care a aplicat principiul imunizării în masă a populaţiei. Nordicii, spre deosebire de multe ţări occidentale, nu au închis şcolile pentru elevii din clasele mici, insistând asupra participării acestora la cursuri, iar liceele şi universităţile sunt acum deschise din nou.

De remarcat că televiziunile prezentau imagini din Stockholm, în prima etapă a pandemiei, cu baruri, cafenele, restaurante şi frizerii deschise, în vreme ce majoritatea statelor membre ale UE impuseseră închiderea acestora. Criticile la adresa strategiei suedeze abundau în mainstream media, iar ulterior, la o uşoară creştere a cazurilor în Suedia, s-a “anticipat” un adevărat dezastru epidemiologic.