EST News - Jurnalism.

Acum

Un început de an şcolar mai trist ca niciodată

EST News

În România, copiii se trezesc, se spală şi pornesc, alături de părinţi, spre porţile unor şcoli nepregătite să-i primească. Acolo au de respectat tot felul de reguli incompatibile cu felul lor de a fi şi, deseori, cu logica elementară.

Nu au voie să se apropie unii de alţii, să facă schimb de obiecte sau să se hârjonească, aşa cum se întâmpla cândva. Până şi băutul apei sau mâncatul unui măr pot fi problematice. Despre mersul la sala de sport nici nu poate fi vorba. Învăţătorii şi profesorii sunt transformaţi în gardieni implacabili şi vigilenţi. În nişte adevăraţi “câini ai infernului”, dacă se poate. Excesul de zel este lăudat, concesia este inacceptabilă.

Trecerea “în online” pluteşte deasupra capetelor tuturor, la cea mai mică abatere de la “reguli”. “Reguli” care, dincolo de doza lor de ambiguitate şi absurd, nu pot fi nici măcar puse în discuţie. Cine îndrăzneşte să o facă e blamat public, tratat drept “conspiraţionist”, “duşman al poporului” şi trecut “la index”. Cum care “index”, tovarăşi!? Lasă că ştiţi voi ce-aţi făcut sau ce-aţi gândit! Nimeni nu-i nevinovat!

La poarta şcolilor stau televiziunile, dornice să constate şi să filmeze abaterile de la “reguli” ale “inconştienţilor”. Urmează jurnale de înfierare publică, de culpabilizare în masă şi îndemnuri la autoflagelare. “Formatori de opinie”, “oengişti” şi “influenţări” se încolonează în faţa camerelor de luat vederi şi iau la palme poporul. Cum pentru ce!? Lasă că ştie el pentru ce! “Inconştienţii! Mai şi comentează!”.

Între timp, copiii nu mai înţeleg nimic din ce se petrece. Nici cum nu-i bine! A fost izolare totală, dar problema e departe de a fi rezolvată. Li s-a spus de către medici cu aer savant că masca nu-i bună de nimic, iar acum e obligatorie, tot la indicaţiile lor. La televizor se anunţă continuu Apocalipsa, dar şcolile au fost redeschise. Cine şi ce să mai înţeleagă? Noroc că natura umană a scos-o întotdeauna la capăt, indiferent de circumstanţe. Şi aşa va fi şi de această dată.

Un an şcolar în care umanitatea şi bunul simţ să vă călăuzească, dragi copii români de pretutindeni!