EST News - Jurnalism.

AcumÎn lume

Ungaria a acordat peste un milion de cetăţenii în zece ani

EST News

Aproximativ 1.100.000 de persoane au primit cetățenia maghiară din 26 mai 2010 şi până astăzi, respectiv după adoptarea de către parlamentul de la Budapesta a legii dublei cetăţenii. Afirmaţia îi aparţine lui Arpad Janos Potapy, secretar de stat „pentru politica națională” în guvernul Viktor Orban. „Acest lucru a creat o oportunitate pentru toți ungurii de a se alătura națiunii maghiare într-un sens legal”, a spus Potapy.

Oficialul ungar a vorbit despre schimbarea opticii guvernului său în privinţa sprijinirii comunităților maghiare din străinătate. Pentru afacerile secuilor din România, cabinetul condus de Viktor Orban alocă, anual, sume importante de bani, care sunt direcţionate atât în zone economice „cheie”, cât şi în mass-media de limbă maghiară şi activităţi sportive – echipa de fotbal Sepsi Sfântul Gheorghe fiind un exemplu în acest sens.

La alegerile legislative din 2014 și din 2018, maghiarii cu dublă cetățenie au votat parlamentul de la Budapesta, formaţiunea politică a lui Viktor Orban, FIDESZ, fiind cea mai avantajată de această nouă realitate. „Acum, parlamentul maghiar poate fi considerat o întrunire cu adevărat națională, deoarece reprezintă întreaga națiune”, susţine secretarul de stat „pentru politica națională”.

Interesant este că autorităţile de la Budapesta declară că nu pot oferi o evidenţă exactă a actelor de cetățenie pe care le-au emis până acum. Totuşi, în Ucraina, în ultimii ani, circa 300.000 de persoane au devenit cetăţeni maghiari, iar începând 2015, peste 124.000 de ucraineni au solicitat şi cetățenia maghiară.

Viktor Orban (57 de ani) s-a făcut remarcat în peisajul politic european printr-o atitudine agresivă faţă de structurile comunitare de la Bruxelles, dar şi prin cultivarea unor relaţii strânse cu Federaţia Rusă. Actualul premier al Ungariei este unul dintre cei mai longevivi politicieni din cadrul UE, deţinând puterea absolută în ţara sa de mai bine de un deceniu.

Orban a fondat partidul FIDESZ (Alianța Uniunii Tineretului Democratic Civic) în martie 1988 (fides se traduce, din limba latină, „loialitate”), iar în 1990 a câştigat primul său mandat de parlamentar. El a adoptat, mai ales în ultimii ani, o linie ultranaţionalistă, având adesea un discurs ostil la adresa vecinilor Ungariei.
Imagini din Budapesta cu Parlamentul Ungariei şi cu fluviul Dunărea, care străbate oraşul. Foto: George Rădulescu