EST News - Jurnalism.

Carți bune


Carți bune

„Omul-dumnezeu”. Un rezumat al unei scurte istorii a viitorului

Am putea trăi într-o lume în care avansul tehnologic îl anulează pe om, după ce omul se va fi amăgit cu ideea că ar putea deveni Însuşi Dumnezeu. Dintr-o anume perspectivă, acesta ar fi scenariul propus de universitarul israelian Yuval Noah Harari în lucrarea sa „Homo deus – Scurtă istorie a viitorului”, scrisă în 2016.
EST News

Carți bune

Despre sfârşitul lumii de azi, în variantă hindusă

Într-o perioadă în care fricile de tot felul ies la suprafaţă ca buruienile, n-ar fi rău să aruncăm o privire asupra unui „tablou al sfârşitului”, creionat de înţelepţii indieni, cu 2500 de ani în urmă. Veţi observa că accentul cade pe starea morală a omului, nu pe catastrofe naturale ce ar putea trece cu uşurinţă, astăzi, drept „teorii ale conspiraţiei”.
EST News

Carți bune

Piedica

Bat cu grijă: cioc-cioc! Aștept. Ciulesc urechile. Nicio mișcare. Întredeschid ușa. Mă holbez la masă. Nu ești. Mă uit după tine în pat. Dormi dusă. Închid ușa. Păi, așa ne-a fost vorba aseară? Te rugasem să te trezești devreme, să mergem la bancă, la prima oră, să-ți ridici cardul, primul tău card bancar, eu ți l-am făcut! Iarăși nu te-ai ținut de promisiune. Iarăși trebuie să te aștept.
Petre Barbu

Carți bune

Ultimul rond

Am verificat robineții, centrala, aragazul și lumina. Toate sunt închise. Caut un loc în care să nu existe nicio amintire despre tine. Vreau să-mi iau o carte din bibliotecă, s-o citesc pe tren. Îmi amintesc ce mi-ai spus: „Să ai grijă de cărți! Să nu le vinzi, să nu le pierzi!” N-am să le vând, n-am să le pierd. Am să le recitesc pe toate, până când paginile se vor îngălbeni. Albumul cu fotografiile este aruncat în fundul bibliotecii. Dacă l-aș atinge, aș începe să plâng. Mai bine plâng acum. Când voi pleca n-am să mai plâng…
Petre Barbu

Carți bune

Interviul

Sunt eu, tata! Te-ai trezit? Cum te simți? Bine? Ți-am făcut un ceai de mușețel. E călduț, nu frige. Am pus niște miere, cum îl face mama, așa cum îți place. Bea, bea, Bogdane!… Parcă te-ai înviorat.
Petre Barbu

Carți bune

Șah etern

M-am trezit cu noaptea-n cap. Îmi beau cafeaua și fumez pe palierul dintre primul și al doilea etaj. Mă uit pe geam la locul de joacă din copilărie. E un geam alb-negru. Toboganul mai stă în picioare, în ruină. Erau mulți copii în acei ani, dar n-am chef să-mi amintesc…  
Petre Barbu

Carți bune

Cărţi despre război, de citit în vremuri tulburi

„Nimic nou pe frontul de vest”, roman scris de Erich-Maria Remarque, veteran al armatei germane, descrie ororile Primului Război Mondial. Cartea este un adevărat manifest împotriva violenţei care a curmat destine în prima jumătate a secolului trecut, cel mai sângeros din istoria umanităţii.
EST News

Carți bune

Lenea: un paradis pierdut

Într-o carte cu titlu provocator, Stone Age Economics (1972), antropologul american Marshall Sahlins demonta clișeul vieții grele din vremurile preistorice, în care oamenii, terorizați de animalele sălbatice, ar fi suferit mereu de foame și de frig, muncind cât era ziua de lungă pentru a putea supraviețui.
Alexandru Ofrim

Carți buneEditorial

Răpirea copiilor – istoria unui zvon

Pe 16 mai 1750, agenţi ai poliţiei din Paris în civil ridică de pe stradă câţiva copii vagabonzi şi îi urcă în trăsuri închise. Imediat, în oraş se răspândeşte zvonul că poliţişti deghizaţi cutreieră străzile şi răpesc copii din cartierele sărace, pe care îi transportă în secret spre o destinaţie necunoscută. Din pricina acestor suspiciuni, o caleaşcă a poliţiei este atacată de mulţime, după ce un trecător a strigat că înăuntru ar fi copii răpiţi. Momentul a marcat debutul unor sângeroase agitaţii populare care au cuprins Parisul timp de o saptămână.
Alexandru Ofrim

Carți buneOameni cu stil

De vorbă cu Andrei Pleşu: „Avem o vocaţie de victime, şi când nu ne iese, o confecţionăm”

Vă oferim spicuiri dintr-un dialog pe care l-am purtat cu omul de cultură Andrei Pleşu, în urmă cu mai bine de un deceniu. Dialogul integral a fost publicat atât în volumul „În căutarea României pierdute” (George Rădulescu), cât şi în cartea „Din vorbă-n vorbă” a lui Andrei Pleşu.
George Radulescu