EST News - Jurnalism.

Viața de zi cu zi


Viața de zi cu zi

Mai puţine decese în prima jumătate a lui 2020 decât în perioada similară din 2019

Institutul Naţional de Statistică a transmis date potrivit cărora, în primele şase luni din acest an, în România au murit cu aproape şase mii de persoane mai puţin decât în prima jumătate a lui 2019.
Luca Alexandrescu

Viața de zi cu zi

România: Diagnosticaţi cu COVID-19, dar perfect sănătoşi

„Testele de coronavirus pot da o eroare de 70%. Poate că, uneori, n-au fost echilibrate echipamentele (…) E o situaţie inedită şi interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. Probabil, deficienţe în procedura efectuării testelor. Pot exista şi alte cauze pe care aş prefera să nu le comentez”, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției „Boli Infecțioase” de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
EST News

Viața de zi cu zi

Jocul păpușilor

Sper că ești bine… Uite că s-au împlinit opt ani! Săptămâna trecută, am aprins niște lumânări la biserică. Și mi-a rămas una în plus. Am luat prea multe? Pentru cine s-o aprind, pentru „Vii” sau pentru „Adormiți”?
Petre Barbu

Viața de zi cu zi

Cu moșu`, la izvor

Cînd cu gene ostenite sara suflu-n lumânare, doar ceasornicul urmează lunga timpului cărare. Luna e stăpâna nopții și-ntre stînci bătrîna buhă, strigă una câte una clipele ce-or să se ducă.                                                                                                                                                                 (din folclorul local)
Petru Cotnăreanu

EditorialViața de zi cu zi

Fiţi vigilenţi, tovarăşi! Pandemia nu s-a încheiat.

Câţi îşi mai amintesc reportajele difuzate de „televiziunile de stat”, în blocul socialist al Europei? Magazinele pline de produse, reclamele luminoase şi internetul, cu toate opţiunile lui, ne-au cam şters memoria. Atunci, aproape că nu exista material filmat în care să nu se facă măcar o referire la „cuceririle” epocii comuniste, iar privitorul să nu fie îndemnat la „vigilenţă” faţă de „duşmanii de clasă”.
Marian Borca

Viața de zi cu zi

Din bobi, de la bunica

Iarba se ridică până la brâu, legănată de ritmul moale al unei adieri de iunie. Spicele coapte se despart cărare în urma mea, iar pe cerul Cocoarei un avion argintiu mă aștepă nemișcat. E așa o liniște… Şi miroase a fân proaspăt, leuștean și busuioc.
Petru Cotnăreanu

Viața de zi cu zi

A înnebunit lumea? O scurtă revistă a presei „de pandemie”

Bombardamentul informaţional din perioada pandemiei a pus în lumină, mai mult ca oricând, capacitatea de înregimentare a posesorilor de tastatură. Sursele de (dez)informare sunt atât de numeroase încât produc, în mod paradoxal, un efect mai nociv decât lipsa informării.
EST News

Viața de zi cu zi

Cum arată România azi, privită de la distanţă

Absurdul vieţii publice din România momentului depăşeşte cu mult previziunile cele mai pesimiste din urmă cu câţiva ani. Haosul generat de pandemia de coronavirus cade greu peste un sistem şi aşa putred, făcându-i existenţa să atârne de un fir de păr.
Luca Alexandrescu

Viața de zi cu zi

Vom avea sau nu al doilea val de coronavirus?

Ziariştii italieni sunt preocupaţi, în aceste de zile, să afle un răspuns cât mai aproape de realitate în privinţa posibilităţii de a ne confrunta cu o nouă epidemie de coronavirus, începând din toamnă. Italia a fost una dintre cele mai afectate ţări, având şi una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din Europa.
EST News

Viața de zi cu zi

Bilanţ (intermediar) de pandemie, în lume

În Statele Unite ale Americii, aproape trei milioane de oameni şi-au pierdut, în luna mai, locurile de muncă, urmare a pandemiei de coronavirus. Violenţele extreme din ultimele zile au complicat şi mai mult tabloul celei mai puternice economii a lumii.
EST News