EST News - Jurnalism.

Economie

Banii în vremea pandemiei

Petru Cotnăreanu

Mă trezesc cu noaptea-n cap, mă spăl, mă bărbieresc și mă ferchezuiesc, îmi iau trusoul de conveniență, adică, masca, mănușile și dezinfectantul. Vreau, nu vreau, trebuie să plec la cumpărături. Ah!, probabil că am uitat să vă spun: eu locuiesc pe o stradă în carantină, dintr-un oraș în carantină, ce se află într-o provincie în carantină, care face parte dintr-o țară în carantină, deoarece și ea se află pe o planetă în carantină.

Am pornit cu noaptea-n cap pentru că am sperat să ajung printre primii la marele magazin-depozit, de unde să cumpăr tot ce soția mi-a înșirat pe lista. Într-adevăr, am reușit să ajung  printre primii două sute, drept pentru care m-am așezat și eu la coada frumos șerpuitoare, bineînțeles, cu distanțarea socială indicată.

După vreo jumătate de ceas de bătut pasul pe loc, se face prima mișcare de înaintare cu doi metri. Când să mă bucur de o așa realizare, « masca » din față se întoarce și cu mare bucurie mă strigă : Tu ești Gicule ?! Ah, ce surpriză!, răspund. Vasile, tu ești sau doar masca îți seamănă ?, dau eu să-mi acopăr stânjeneala cu o încercare de glumă.

Bineînțeles Gicule, doar că astăzi mi-am luat masca de joi că aia de luni mi-a ros-o pisica, îmi întoarce el şaga. Ei bine, ce mai faceți voi, toată lumea e sănătoasă ?, întreb eu pentru a nu părea complet nepoliticos.

Bine toți și m-au trimis pe mine după provizii, dar să știi că mă bucur să te văd. De ceva vreme voiam să te sun, dar cum nu-i nicicând momentul, iaca bine că ne-am întâlnit. Spune-mi, tu care ești un specialist, ce se întâmplă cu banii investiți, acum când toate canalele nu vorbesc decât despre pandemie?  Mai pot conta pe ei sau m-am muncit degeaba să economisesc? Am auzit că bursa s-a dus tare de râpă, e adevărat ?

Și încă cum, Vasile, încă cum!, îi răspund. Așa o scădere de rapidă nu a cunoscut bursa nici în vreme de război! Dar să nu uiți că tot ce scade va urca, şi nimic nu poate să crească la nesfârșit. E o simplă lege a naturii. Acum  pentru a-ți răspunde la întrebare, aș vrea să știu unde ți-ai plsat economiile ? Că din câte-mi amintesc nu ai investiții la compania pentru care lucrez.

Păi voi, Gicule, sunteți doar o companie de asigurări nu-i așa ? Eu mi-am depus toți banii la banca la care am cont. Nu știam că și voi vă ocupați de investiții, așa ca o bancă.

Bineînțeles că ne ocupăm, Vasile, cu tot ce înseamnă investiții,  asigurări, împrumuturi și, în plus, oferim garanții pentru banii investiți în fonduri, garanții de care nicio bancă nu-ţi va povesti pentru simplul fapt că nu le oferă.

Păi și banca mi-a spus, Gicule, că banii mei sunt garantați, dar acum nu știu ce să mai cred… Depinde, dragul meu Vasile, depinde în ce fel ai ales să-i investești. Dacă sunt depuși la termen, așa e cum spui tu, dar dacă ai dorit să câștigi o dobândă mai intersantă și ai plasat banii în fonduri, cred că va trebui să luăm un rendez-vous pentru a analiza situația ceva mai serios.

Vasile mă privește lung, se scarpină un pic după ureche și cu glas scăzut zice : pentru asta va trebui să mă sfătuiesc cu nevasta, că nu-s numai ai mei, sunt și banii ei.

Absolut firesc să ne sfătuim cu toții, sunt multe subiecte la care aţi putea căpăta răspunsuri – îi mai zic eu lui Vasile.

Nu știu ce să-ţi spun, Gicule, m-ai pus pe gânduri! Cei de la bancă spun într-un fel, tu spui în felul tău, fiecare vrea să-mi vândă ceva, de nu mai știu ce să cred.

Ai dreptate, « fiecare-și laudă calul », dar nu te costă nimic să asculți și o altă părere. Poate că o altă soluție s-ar potrivi mai bine familiei tale. Numai că acest lucru nu-i posibil la coadă la magazin.

Petru Cotnareanu – Consilier în securitate financiară
www.petrucotnareanu.com