EST News - Jurnalism.

AcumEconomie

Branduri „rasiste” care vor dispărea. Şi un Iisus care să nu fie „alb”

EST News

Companiile americane care au în portofoliile de promovare a propriilor produse logo-uri înfăţişând persoane de culoare vor renunţa la acestea. Chiar şi cuvintele care ar putea leza în vreun fel anumite sensibilităţi vor dispărea de pe etichete.

Cei care au crescut cu orezul „Uncle Ben’s”, dar şi cu delicioasele siropuri pentru clătite „Aunt Jemima” şi „Mrs. Butterworth”, nu vor mai vedea pe rafturile magazinelor produse cu astfel de etichete. Nici producătorii îngheţatei „Eskimo Pie” nu vor mai folosi acest brand, cunoscut de un secol în America de Nord, pe motiv că termenul „eschimoş” este unul ofensator pentru populaţiile din nordul continentului.

Un profesor al Universităţii din Pennsylvania, Americus Reed, a explicat jurnaliştilor de la „The Guardian” că „transformarea mătuşii Jemima într-o bunică modernă poate fi tolerată în vremuri obişnuite”, însă pandemia de coronavirus şi protestele „Black Lives Matter” le-ar fi oferit americanilor timp să facă legătura între „branduirea dezumanizantă a oamenilor de culoare” şi inegalitatea sistemică. „După ce America se remodelează în urma tulburărilor civice şi a unei pandemii, brandurile trebuie să se schimbe dacă vor să-şi păstreze clienţii,” susţine Reed, care este profesor de marketing.

David Pilgrim, fondator al „Jim Crow Museum of Racist Memorabilia” din Michigan afirmă, la rândul său, că este greu de înţeles longevitatea acestor personaje publicitare care ar induce ideea că „oamenii de culoare erau fericiţi ca sclavi şi, apoi, ca servitori”. Numele precum „Mătuşa Jemima” şi „Unchiul Ben” sunt problematice, declară Pilgrim, deoarece ar reflecta modul în care albii au refuzat să-i numească pe afroamericani „doamne” sau „domni”, neconsiderând că aceştia ar merita astfel de apelative.

Chiar şi producătorul de cosmetice „L’Oréal” a decis să retragă cuvintele „alb”, „albeşte” şi „clar” de pe ambalajele produselor sale, deoarece „denotă rasism”. Şi americanii de la „ Johnson & Johnson” au interzis, zilele trecute, vânzarea de substanţe hidratante pentru Asia şi Orientul Mijlociu, din aceleaşi considerente.

Între timp, Justin Welby (64 de ani), liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a declarat la BBC că instituţiile religioase din întreaga lume trebuie să reconsidere reprezentările lui Iisus Hristos având chipul alb. Welby crede că cea mai adecvată formă ar fi aceea a unui „Iisus al Orientului Mijlociu”. O poziţie moderată în raport cu cea a activistului american Shaun King, care se pronunţase pentru eliminarea din spaţiul public a oricărei reprezentări a lui „Iisus alb”.