EST News - Jurnalism.

Exclusiv EST NewsSpecial

O veste bună în criza globală

Ion M. Ioniță

Statele lumii nu au fost pregătite să facă față pandemiei. Indiferent de geografie, indiferent de regim. La început, au negat. Apoi au spus că este ceva minor. După care s-au lăudat că situația este sub control. La urmă, au fost nevoiți să spună adevărul, că ne confruntăm cu o situație fără precedent în care trebuie luate măsuri excepționale.

Granițele s-au închis, autostrăzile s-au golit, aeroporturile s-au pustiit, avioanele au rămas la sol, oamenii departe unii de alții, chiar dacă uneori rudele sau prietenii stau în același cartier sau pe aceeași stradă.

Păstrând distanța, comunitățile învață însă să rămână împreună. Este esențial, pentru că ne-am dat seama că în izolare „aproape ” și „departe” nu mai înseamnă nimic. Poți fi la fel de departe de vecinul de alături, cum ești de aproape față de un prieten de peste Ocean. Nici cu unul, nici cu celălat nu poți să îți strângi mâna, să te îmbrățișezi, să stai la masă, să bei un pahar de vin de Sărbători.

Putem spune că suntem cu toții departe unii de alții și să ne lăsăm cuprinși de nostalgia vremurilor trecute.  Sau putem considera, așa cum este firesc, că suntem, de fapt, aproape de cei mai îndepărtați și numai treburile zilnice ne-au făcut să ne vedem mai rar.

Pandemia ne arată că suntem toți în aceeași barcă și că nu avem unde fugi de pe propria noastră planetă. Pentru români, atât de risipiți și atât de divizați, înăuntrul sau în afara țării, este ocazia de a se regăsi cu cei de care se simt aproape, oriunde s-ar găsi sau regăsi.

În plină pandemie și infodemie, a crea o comunitate bazată pe bun-simț, adevăr și încredere este o veste bună ce vine atunci când este mai mare nevoie de vești bune. Sunt convins că Est News va fi un proiect de lungă durată pentru că răspunde nevoii oamenilor de a comunica și a fi informați în mod onest și profesionist. Știu foarte bine că George Rădulescu a avut acest gând de la început, cu mulți ani în urmă, la București. Acum ideea se concretizează în Canada. Asta ne va aduce din nou împreună. „Departe” nu există.