EST News - Jurnalism.

AcumÎn lumeQuebec

Opriţi timpul! Coborâm la prima.

EST News

De-a dreptul înfricoşător este ceea ce se petrece cu oamenii simpli, în această perioadă nedefinită din istoria umanităţii. Nu a fost niciun război devastator şi nici vreo molimă care să radă jumătate din populaţia Europei, aşa cum s-a întâmplat cu ciuma bubonică, dar teroarea psihologică s-a cuibărit în toate cotloanele lumii.

Patru din zece copii suferă de anxietate, potrivit datelor oficiale prezentate de autorităţile canadiene, iar problemele adulţilor gravitează în jurul substanţelor care produc dependenţă şi a pierderii siguranţei financiare. Mai periculos, oamenii au început să se urască sincer de când îşi omoară timpul pe reţelele sociale. Psihozele sunt la ordinea zilei, iar impresia că cei de lângă tine te pun în pericol a devenit regula. Vezi crispare la o simplă tuse tabacică sau la un strănut provocat de o alergie.

Prieteni vechi ezită câteva clipe bune înaintea unei (altădată) banale strângeri de mână. Şi asta nu neapărat din cauză că s-ar simţi expuşi la virus, cât din teama de a nu fi etichetaţi drept “iresponsabili”. De altfel, lumea a început să se joace periculos cu etichetările de tot felul. De aproximativ şase luni avem, la scară planetară, “inconştienţi”, “primitivi”, “recalcitranţi” şi “conspiraţionişti” în antiteză cu “disciplinaţii”, “conştienţii” şi “responsabilii”.

Epoca bântuită a “duşmanilor de clasă” pare să revină în glorie. Asta cu atât mai mult cu cât autorităţile îndeamnă cetăţenii să-i fotografieze sau să-i înregistreze pe “iresponsabili” şi să sesizeze poliţia, după cum s-a întâmplat recent în România (dar nu numai acolo).

Simţul civic este reclădit pe ură şi delaţiune, mergându-se perfid pe liniştirea conştiinţei delatorilor cum că ar servi, prin acţiunile lor, “binele comun”. Nici chestionările sau autochestionările, în legătură cu aspecte de bun-simţ, nu mai sunt îngăduite întrucât mulţi au impresia că riscă să fie aruncaţi în abisul “conspiraţionismului”.

De pildă, nimeni nu răspunde cum e posibil să laşi deschise sălile de jocuri de noroc şi să închizi teatrele (România). Sau ce noimă are să trimiţi copiii la şcoală şi să interzici cetăţenilor să primească pe cineva în vizită la propriul domiciliu (Canada). Sau, şi mai stupid, să organizezi alegeri locale într-o perioadă în care numărul contaminărilor a explodat (tot România). Pentru astfel de întrebări nu este decât tăcere grea.

Presa s-a decredibilizat complet şi seamănă leit cu aceea din perioada “socialismului multilateral dezvoltat”, în care nu credea nimeni ce scria în ziare, nici măcar cei care le făceau. Pentru câte o subvenţie de la guvern, mulţi “jurnalişti” îşi trag plapuma pe ochi şi citesc cu intonaţie comunicatele oficiale. Încet, încet, întrebarea devine un delict, nu un instrument de aflare a adevărului.

Oricum, aceeaşi “presă” anunţă că majoritatea canadienilor vor anularea festivităţilor de Halloween de anul acesta. În fond, tot anul a fost un adevărat Halloween. Lumea (normală la cap) ar vrea, pe bună dreptate, “să coboare la prima” din trenul acestor vremuri. Numai că alţii se încăpăţânează să accelereze locomotiva spre prăpastie.