EST News - Jurnalism.

EconomieViața de zi cu zi

Otrava pe care o cumpărăm din supermarketuri

Luca Alexandrescu

„Jungla alimentară” („La jungle alimentaire”) este o carte scrisă de nutriţionista Julie DesGroseillers care tratează problema cumpărăturilor pe care le facem cu toţii din supermarketuri. „La Presse Canadienne” a vorbit cu autoarea, iar concluziile sunt îngrijorătoare pentru oamenii preocupaţi de sănătatea lor.

Desigur, o alimentaţie sănătoasă presupune costuri mai mari şi mai mult timp alocat gătitului. Beneficiile pentru starea generală a organismului sunt însă notabile dacă evităm să ne hrănim din cutii viu colorate. De altfel, ambalajele „care-ţi iau ochii” conţin adevărate otravuri pentru corpul uman, iar producătorii ascund cu dibăcie acest adevăr. Totuşi, consumatorii îşi pot lua o măsură de precauţie foarte simplă şi eficientă: să se uite rapid pe lista de igrediente a produsului ales. Cu cât aceasta este mai lungă, cu atât marfa respectivă este mai dăunătoare sănătăţii.

Ideea producătorilor, care au în spate echipe de pshiologi şi specialişti în marketing, este de a vinde cât mai mult şi nu aceea de a vinde la un nivel de calitate ridicat. Valoarea nutritivă a majorităţii alimentelor prelucrate este foarte redusă, iar efectul substanţelor chimice conţinute (aditivi, îndulcitori, conservanţi etc.) asupra organismului uman este dezastruos, dacă ne gândim la bolile epocii contemporane.

Toţi marii producători tac mâlc când sunt chestionaţi asupra substanţelor pe care le introduc în produsele prelucrate industrial, ba chiar încearcă să câştige „bunăvoinţa” jurnaliştilor care au „prostul obicei” de a-şi pune întrebări. Un reportaj realizat în 2018 de o televiziune franceză, în legătură cu listele de ingrediente ale brand-urilor pe care le achiziţionăm frecvent din supermarketuri, a relevat atitudinea pe care o au marile corporaţii din domeniu faţă de comunicarea publică. Pe de altă parte, acestea plătesc bani grei pentru a-şi plasa marfa în rafturile magazinelor, după criterii stabilite de psihologi. De pildă, s-a constatat că oamenii cumpără în special ceea ce este la nivelul privirii lor, uitându-se foarte rar în sus sau mai jos, pentru a descoperi şi alte produse.

„Am remarcat deseori, spune nutriţionista Julie DesGroseillers, că produsele foarte proaste din punct de vedere nutriţional au inscripţionate tot felul de alegaţii pentru a convinge cumpărătorul – „local”, „biologic”, „organic”, „vegan”. Eu le spun mereu oamenilor să se îndoiască de astfel de ambalaje care, adesea, ascund adevărul.”

Prin urmare, cea mai bună sursă de informare pentru consumator rămâne lista de ingrediente. „Mă întreb mereu de ce companiile continuă să fabrice nestingherite astfel de produse nocive. Ei bine, pentru că noi le cumpărăm cu ochii închişi! În ziua în care vom decide să nu le mai cumpărăm, cei din industria alimentară îşi vor schimba strategia de piaţă. Dar pentru asta trebuie să ne reeducăm papilele gustative pentru a simţi adevărata savoare a alimentelor”, a mai spus nutriţionista citată.