EST News - Jurnalism.

CanadaMontrealQuebec

Românii din Canada care merg în ţară intră direct în izolare, timp de 14 zile

EST News

Ambasada României la Ottawa comunică faptul că, la 23 iunie, a fost actualizată lista statelor din care cetăţenii români se pot reîntoarce în ţară fără a fi obligaţi să intre imediat în izolare/carantină, împreună cu membrii familiilor şi apropiaţii lor cu care intră în contact.

Aşadar, „zona verde” stabilită de autorităţi cuprinde următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Estonia, Finlanda, Franța metropolitană, Germania (cu excepția districtului Kreis Gutersloh), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Pentru cetățenii români sau europeni care călătoresc din aceste state se elimină obligația de izolare/carantină. De asemenea, se reiau zborurile către și dinspre aceste state în relația cu România.

Lista statelor din „zona verde” se actualizează săptămânal și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

Pentru persoanele care sosesc în România din alte state decât cele amintite, inclusiv din Canada, se menține măsura obligatorie de izolare/carantină timp de 14 zile.

Pe de altă parte, românii din Canada care-şi întrerup călătoria spre ţară în state ale Uniunii Europene și o reiau după o anumită perioadă, cu destinația finală România, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte.

Dacă vin în România din țările care figurează în „zona verde”, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința declarată, alături de colocatari. Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de la măsura izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în ţară.

Ambasada României la Ottawa reia şi lista curselor aeriene din Canada spre România, valabilă pe luna iunie. Astfel, unul dintre operatorii de transport aerian care asigură curse pe relația Canada – Europa este Air Canada, care are zboruri săptămânale de la Montreal spre Bruxelles (3 curse), Frankfurt (7 curse) şi Paris (7 curse), precum şi de la Toronto spre Frankfurt (7 curse), Londra (7 curse), Munchen (3 curse), Tel Aviv (3 curse) şi Zurich (4 curse).

De asemenea, KLM operează şapte curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam, iar Air France trimite avioane tot de şapte ori săptămânal de la Montreal la Paris.

Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal-Munchen (LH475) și Toronto-Frankfurt (LH471), iar Swiss Air a reluat zborurile Toronto-Zurich și Montreal-Zurich.

De precizat că informațiile referitoare la zborurile transatlantice sunt supuse schimbărilor, românii fiind sfătuiţi să urmărească permanent, pe site-urile companiilor aeriene, anunțurile cu privire la efectuarea curselor.