EST News - Jurnalism.

EditorialSport

Sportul, un „pansament“ pentru lumea post-pandemie

Amir Kiarash

Poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în ultimele două luni a fost aceea că un lucru, aparent neimportant pentru tine, poate fi extrem de important pentru altul.


Am făcut această introducere, fiindcă, din păcate, din postura unui sportiv amator, mi s-a confirmat, încă o dată, un adevăr trist, după declanșarea pandemiei: sportul în România, atât la nivel de profesioniști, cât și la amatori, e trecut la „altele“. De aceea, nu există conferință de presă în care, inevitabil, să nu fie pusă o întrebare despre data redeschiderii mall-urilor, însă nu se pomenește nimic despre redeschiderea sălilor de sport, acele gym-uri care sunt incluse, în diferite etape ale programelor de relaxare, în mai toate țările din Occident, dar și în SUA.


Iar asta pentru că sportul, mai ales de acum încolo, va avea un rol de „pansament“ pentru societate! E clar că nu va reveni totul la normal, nu peste noapte și, probabil, nici în viitorul apropiat. De aceea avem nevoie de tot mai multe „punţi“ care să ne lege, totuși, cumva, de normalul pe care îl știam. Cred ca și de aceea nemții, prin Angela Merkel, au dat semnalul, programând reînceperea meciurilor în Bundesliga, după 16 mai.


De acum, întrebarea care se pune e una singură: cum va conviețui sportul de performanță cu COVID-19? Pentru că n-am niciun dubiu că, odată cu reluarea competițiilor, nu doar în fotbal, ci în toate disciplinele sportive, inevitabil, vom avea cazuri confirmate de coronavirus printre actorii principali. Dacă le-am avut în perioada de carantină, la niște cluburi precum Juventus, Arsenal sau Real Madrid, cu siguranță, le vom avea și de acum încolo!


Sunt curios să văd cum le vom gestiona atunci când vor apărea și, iarăși, îmi place cum gândesc nemții care și-au asumat și această situație, anunțând că nu vor opri competițiile, ci îi vor izola pe cei bolnavi. Prin comparație, ministrul nostru (panicat!) al Sporturilor a insistat că orice caz de coronavirus apărut în timpul unei competiții va duce, inevitabil, la anularea / oprirea ei definitivă.


Îmi place să cred că, treptat, Germania, dar și alte țări cu conducători competenți în frunte ne vor învăța și pe noi să conviețuim cu acest virus, inclusiv în domeniul sportiv. Pentru că, orice s-ar spune, COVID-19 nu e cea mai gravă boală care a lovit vreodată omenirea și, dacă am trecut peste alte pandemii în trecut, cu sport cu tot, vom reuși și de această dată.

Asociaţia Presei Sportive din România i-a decernat săptămâna aceasta jurnalistului de origine iraniană, Amir Kiarash, premiul „Ion Cupen” pentru presă scrisă, pe anul 2019.