EST News - Jurnalism.

În lume

Ura de după uşă

Luca Alexandrescu

“Degetul mijlociu pentru toți cei fără mască!”, scrie pe posterul campaniei lansate de către Senatul capitalei Germaniei şi de către “Visit Berlin”, o agenţie care “promovează turismul”.

Imaginea femeii în vârstă care face gestul obscen a stârnit, după cum era de aşteptat, un val de nedumerire şi revoltă printre berlinezi. “Visit Berlin” şi-a justificat iniţiativa prin faptul că vrea să evidențieze importanța protejării sănătății oamenilor în vârstă, chiar dacă mulţi cetăţeni o găsesc insultătoare.

“Respectăm regulile anti-coronavirus” este o reclamă ce ar trebui să aibă drept scop conştientizarea de către public a importanţei protejării sănătăţii celorlalţi, însă nu face altceva decât să agite şi mai mult spiritele, într-un oraş care a cunoscut deja ample proteste împotriva măsurilor stricte impuse de autorităţi.

De altfel, Christian Tänzler, purtătorul de cuvânt al “Visit Berlin”, nu a reuşit să fie prea convingător în declaraţia sa pe această temă. “Cei mai mulți berlinezi și oaspeții noștri respectă regulile anti-coronavirus, dar unii nu o fac. Acești oameni pun în pericol viețile celor în vârstă și ale oamenilor din comunitățile cu risc crescut”, a spus Tänzler jurnaliştilor de la BBC, veniţi să-i ceară lămuriri.

De cealaltă parte, redactorul-șef la “Der Tagesspiegel” este convins că autorităţile locale au întrecut măsura: “Senatul pare să creadă că insultând oamenii are mai mult succes decât cu regulile stricte, clare, cu controalele eficiente. Au eșuat complet cu asta!”.

Totuşi, nu poate fi trecut sub tăcere faptul că din ce în mai mulţi cetăţeni ai statelor occidentale se întreabă care este rostul acestor “metode de persuasiune”, privilegiate de autorităţi, cu largul concurs al mainstream media. De ce orice alt punct de vedere decât cel oficial duce la stigmatizare, iar cel care-l adoptă este prezumat că nu respectă regulile sanitare şi etichetat drept “conspiraţionist”? Cui foloseşte, de fapt, această ură cultivată atent şi presărată în cantităţi egale peste societăţile ţărilor dezvoltate?