EST News - Jurnalism.

Exclusiv EST NewsMontrealQuebec

Vânzările de case sunt în creştere la Montreal

Marius Man

După reluarea activităţii imobiliare în luna mai, odată cu suspendarea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei, piaţa imobiliară din Montreal a avut un răspuns foarte surprinzător. Numărul de vânzări şi preţul mediu al proprietăţilor sunt în creştere, dar numărul noilor listări şi timpul de vânzare scad.

Analiza rezultatelor statistice pentru Montreal, în luna iunie 2020 comparativ cu luna iunie a anului 2019, stă în felul următor:

  • Case unifamiliale: numărul de vânzări a crescut cu 23%, iar preţul mediu a crescut cu 12%;
  • Condominiums: numărul de vânzări a crescut cu 10%, iar preţul mediu a crescut cu 17%;
  • Proprietăţi de investiţie (2-5 unităţi): numărul de vânzări rămâne nemodificat, dar preţurile cresc cu 12%.

Practic, s-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19. Din punct de vedere al numărului de tranzacţii, există o creştere de 150%, comparativ cu luna aprilie 2020.

Este adevărat că asistăm la această revigorare în majoritatea domeniilor, dar trebuie să ţinem cont că acest lucru este susţinut de numeroasele acţiuni luate la nivel federal şi provincial. În plus, piaţa imobiliară viguroasă este rezultatul unui inventar destul de redus şi nu neapărat al unei creşteri a cererii.

Oferta a atins limita cea mai scazută în ultimii 16 ani. Ceea ce înseamnă că devine din ce în ce mai dificil să cumperi o proprietate în cel mai mare oraş francofon după Paris. Cumpărătorii se aliniază pentru vizite (adică stau la rând, uneori la propriu) şi multe proprietăţi au oferte multiple. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe proprietăţi se vând foarte repede şi peste preţul cerut.

Evoluţia pentru a doua jumătate a anului rămâne încă un semn de întrebare. Datele imobiliare care se adaugă zilnic pentru prima jumătate a lunii iulie indică o perioadă chiar mai febrilă decât luna precedentă. Strict din perspectivă imobiliară… Tendinţele observate în primăvară sunt foarte actuale, atât pentru luna iunie, cât şi pentru prima jumătate a lui iulie.

Deşi cifrele statisticilor sunt mai bune decât am fi putut spera, trebuie să păstrăm un optimism rezervat. În timp ce piaţa imobiliară s-a întors la nivelul perioadei pre-Covid 19, viaţa, în general, nu urmează acelaşi curs. Va trebui să aşteptăm continuarea… Pe curând!