EST News - Jurnalism.

În lumeSpiritualitate

Vatican: Eutanasia, omucidere ce nu poate fi justificată

Luca Alexandrescu

Legalizarea eutanasiei și a suicidului asistat în multe ţări cu profunde rădăcini creştine îngrijorează Vaticanul, care afirmă că politicienii promotori ai unor astfel de legi sunt “complici” la suprimarea vieţii altor oameni. Mai mult, autoritatea religioasă acuză o degradare a sistemelor de justiţie din statele care au făcut posibilă o asemenea legislaţie.

Sfântul Scaun a emis un document de 20 de pagini cu titlul “Bunul Samaritean” în care subliniază că angajații catolici din sistemul sanitar trebuie să invoce “obiecţia de conştiinţă” şi să refuze mereu asistența activă sau pasivă în astfel de practici.

“Eutanasia este un act intrisec rău în orice situație și circumstanță”, arată Sfântul Scaun, adăugând că “eutanasia este un act de omucidere care nu poate fi justificat în niciun fel și care nu tolerează nicio formă de complicitate sau colaborare activă sau pasivă”.

Şi parlamentarii care votează astfel de legi sunt “încondeiaţi” de Biserica Catolică, aceștia fiind consideraţi “complici al unui păcat grav pe care alții îl vor executa”.

Eutanasia implică suprimarea vieţii pacientului de către medic, în timp ce suicidul asistat presupune ca doctorul să furnizeze o substanță letală pe care pacientul să și-o administreze singur. Ambele practici sunt legale în zece state ale lumii (mai nou şi în Portugalia), precum și în alte câteva state americane. Noua Zeelandă urmează să organizeze un referendum pe această temă luna viitoare.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat în Belgia, în rândurile medicilor flamanzi, majoritatea covârşitoare a obstetricienilor din această regiune ar fi de acord cu eutanasierea după naştere a bebeluşilor nedoriţi.