EST News - Jurnalism.

Carți bune


Carți buneMontrealQuebec

Viitorul nu miroase bine

Cu puţin timp înainte de pandemie, la o şcolă din Montréal, copiilor din clasele primare li se spunea că Donald Trump e rău, că a ajuns preşedinte nu-se-ştie-cum şi că Valérie Plante, primarul în funcţie, face lucruri mult mai bune decât predecesorul ei, Denis Coderre. Totuşi, aceloraşi copii nu li se pomenea nimic de importanţa spălatului pe mâini în prevenirea răspândirii virusurilor „gastro”, care au făcut ravagii printre şcolari şi părinţi, deopotrivă.
EST News

Carți buneÎn lume

Demasculinizarea, problema bărbaţilor de mâine

Doi cercetători în domeniul psihologiei au ajuns la concluzia că lumea contemporană şi-a diluat, încet şi sigur, componenta masculină. Bărbaţii sunt supuşi “demasculinizării” încă din timpul copilăriei şi îşi pierd încrederea că pot depăşi singuri problemele vieţii.
Luca Alexandrescu

Carți buneEconomie

Munca inutilă, „frecătorii de mentă” şi societatea actuală

Cazul unui contabil finlandez care a murit la birou, lucru descoperit de colegii săi abia după două zile, l-a inspirat pe universitarul britanic David Graeber, de la London School of Economics, să scrie şi să ţină prelegeri despre job-urile inutile care au năpădit societatea contemporană. Zilele trecute a murit şi David Graeber, la numai 59 de ani, dar lumea îşi va aminti cu siguranţă de el şi de munca lui.
EST News

Carți bune

Teatru la „Puterea a şasea”

Scriitor cu un rafinat simţ al realităţii şi al aparenţelor, Petre Barbu semnează o lucrare, „Puterea a şasea”, ce reuneşte câteva piese de teatru premiate la concursuri de dramaturgie. Dar nu recunoaşterea publică îl motivează pe autor să creioneze cu fineţe lumea în care trăim, ci durerea şi efemeritatea experienţelor umane.
EST News

Carți buneÎn lumeOameni cu stil

Cel mai important gânditor francez al momentului avertizează asupra spiritului de turmă

Bernard-Henri Lévy, care are un cuvânt greu de spus în lumea culturală francofonă, şi-a permis „luxul” de a face observaţii incomode şi de a pune câteva întrebări, la fel de incomode, în legătură cu pandemia de coronavirus. Statura sa intelectuală şi recunoaşterea de care se bucură l-au păzit, pentru moment, de un linşaj mediatic.
EST News

Carți bune

„Omul-dumnezeu”. Un rezumat al unei scurte istorii a viitorului

Am putea trăi într-o lume în care avansul tehnologic îl anulează pe om, după ce omul se va fi amăgit cu ideea că ar putea deveni Însuşi Dumnezeu. Dintr-o anume perspectivă, acesta ar fi scenariul propus de universitarul israelian Yuval Noah Harari în lucrarea sa „Homo deus – Scurtă istorie a viitorului”, scrisă în 2016.
EST News

Carți bune

Despre sfârşitul lumii de azi, în variantă hindusă

Într-o perioadă în care fricile de tot felul ies la suprafaţă ca buruienile, n-ar fi rău să aruncăm o privire asupra unui „tablou al sfârşitului”, creionat de înţelepţii indieni, cu 2500 de ani în urmă. Veţi observa că accentul cade pe starea morală a omului, nu pe catastrofe naturale ce ar putea trece cu uşurinţă, astăzi, drept „teorii ale conspiraţiei”.
EST News

Carți bune

Piedica

Bat cu grijă: cioc-cioc! Aștept. Ciulesc urechile. Nicio mișcare. Întredeschid ușa. Mă holbez la masă. Nu ești. Mă uit după tine în pat. Dormi dusă. Închid ușa. Păi, așa ne-a fost vorba aseară? Te rugasem să te trezești devreme, să mergem la bancă, la prima oră, să-ți ridici cardul, primul tău card bancar, eu ți l-am făcut! Iarăși nu te-ai ținut de promisiune. Iarăși trebuie să te aștept.
Petre Barbu

Carți bune

Ultimul rond

Am verificat robineții, centrala, aragazul și lumina. Toate sunt închise. Caut un loc în care să nu existe nicio amintire despre tine. Vreau să-mi iau o carte din bibliotecă, s-o citesc pe tren. Îmi amintesc ce mi-ai spus: „Să ai grijă de cărți! Să nu le vinzi, să nu le pierzi!” N-am să le vând, n-am să le pierd. Am să le recitesc pe toate, până când paginile se vor îngălbeni. Albumul cu fotografiile este aruncat în fundul bibliotecii. Dacă l-aș atinge, aș începe să plâng. Mai bine plâng acum. Când voi pleca n-am să mai plâng…
Petre Barbu

Carți bune

Interviul

Sunt eu, tata! Te-ai trezit? Cum te simți? Bine? Ți-am făcut un ceai de mușețel. E călduț, nu frige. Am pus niște miere, cum îl face mama, așa cum îți place. Bea, bea, Bogdane!… Parcă te-ai înviorat.
Petre Barbu