EST News - Jurnalism.

Editorial


Editorial

În căutarea vocilor pierdute

Ar trebui să te rog să repeți ce mi-ai spus până acum. Nu e vina ta. Dar mi-e teamă că rugămintea mea te va dezamăgi, ai vorbit degeaba, poate ai să te enervezi, poate ai să crezi că sunt dus cu capul. Nu sunt. Vocea ta s-a schimbat. Ai altă voce.
Petre Barbu

EditorialViața de zi cu zi

Fiţi vigilenţi, tovarăşi! Pandemia nu s-a încheiat.

Câţi îşi mai amintesc reportajele difuzate de „televiziunile de stat”, în blocul socialist al Europei? Magazinele pline de produse, reclamele luminoase şi internetul, cu toate opţiunile lui, ne-au cam şters memoria. Atunci, aproape că nu exista material filmat în care să nu se facă măcar o referire la „cuceririle” epocii comuniste, iar privitorul să nu fie îndemnat la „vigilenţă” faţă de „duşmanii de clasă”.
Marian Borca

Editorial

America din stradă şi cea de pe cer

America în haos. Violenţă pe străzi. Sedii de poliţie devastate , maşini incediate. Garda Naţională intervine. Populaţia afro-americană în pragul unei rebeliuni generalizate. Marşuri de protest. Rasism. Liderul Mişcării pentru Drepturi Civile, Martin Luther King este asasinat.
Ion M. Ioniță

EditorialSport

Sportul, un „pansament“ pentru lumea post-pandemie

Poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în ultimele două luni a fost aceea că un lucru, aparent neimportant pentru tine, poate fi extrem de important pentru altul.
Amir Kiarash

AcumEditorial

COVID-19: Paradoxuri româneşti cu buze

La punctul de trecere a frontierei Nădlac, înspre România, sute de oameni s-au înghesuit ore în şir. O duduie tunsă scurt, cu buze proeminente, voce de gospodină şi microfon dinainte se arată contrariată de faptul că „jandarmii nu intervin pentru a-i obliga pe oameni să respecte distanţarea socială”. Tot dânsa constată, câteva fraze mai încolo, că, de fapt, cetăţenii sunt ţinuţi ore în şir în soare, fără posibilitatea de a merge la vreo toaletă sau de a-şi cumpăra vreo sticlă cu apă.
Marian Borca

EditorialPovestiri din oraș

Fuga de beție

Îmi vine să alerg după taxiul care m-a adus în fața blocului și să-l rog pe Sorin să doarmă cu mine. Dar el are familie, are unde să doarmă. Și eu am unde să dorm. Toată seara am băut cu Sorin și cu alții. Am băut ca să-mi înec frica.
Petre Barbu

Editorial

Sufletul înotătorului

Numai două persoane sunt în bazin. O plăcere! (Un chin.) Cobor pe scară, ocup culoarul, sunt singur. (Nu ești singur.) Apa curată, revigorantă. (Pute.) Înot bras. Respir greu. Trebuie să renunț la țigări. (Ai îmbătrânit.)
Petre Barbu

AcumEditorial

Comici vestiți ai pandemiei

L-am văzut pe Ionuț Cristache de la „România 9” (TVR 1) cu o mască pe figură. Hidoasă apariție. Clămpănea ceva despre invitatul său. Prin mască. Cadrul s-a lărgit și l-am recunoscut pe Raed Arafat. Cu masca pe figură.
Petre Barbu

AcumEditorial

Numără morții ca să știi că trăiești!

Citesc capul de tabel: numărul morților, media de morți la milionul de locuitori, decedați recent, numărul de infectați, numărul celor testați… Numere în timp real.
Petre Barbu

AcumEditorial

Ce creşte în spatele perdelelor trase?

Oare singurătatea nu-i face pe oameni mai vulnerabili decât erau în faţa bolilor de tot felul, în special a celor psihice? Şi aşa aveam, înainte de pandemie, tineri cărora, dacă le luai telefonul din mână, le răpeai lumea din faţa ochilor. Aveam şi adulţi trecuţi prin viaţă, dezamăgiţi, care-şi creaseră propria realitate virtuală, în care trăiau în afara orelor de serviciu.
George Radulescu