EST News - Jurnalism.

Viața de zi cu zi


Viața de zi cu zi

N-aveţi dreptul să vorbiţi! Că aşa-i în democraţie!

Lumea, şi în special lumea politică, a pierdut pe drumul scurt şi plin de reclame luminoase al istoriei recente câteva noţiuni fundamentale. Alături de “bunul simţ comun”, amintim “statul de drept”, adică acela unde legea şi cutumele dau cursul firesc al societăţii, unde fiecare îşi ştie locul şi are decenţa de a nu vorbi prostii în public.
EST News

QuebecViața de zi cu zi

Scoaterea pumnului din gură sau de ce-i bună libertatea de exprimare

A-ţi comunica gândurile şi impresiile fără teama de a fi pedepsit sub o formă sau alta este un element esenţial al libertăţii umane. Fără acesta nu suntem cu adevărat liberi.
EST News

EconomieViața de zi cu zi

Otrava pe care o cumpărăm din supermarketuri

„Jungla alimentară” („La jungle alimentaire”) este o carte scrisă de nutriţionista Julie DesGroseillers care tratează problema cumpărăturilor pe care le facem cu toţii din supermarketuri. „La Presse Canadienne” a vorbit cu autoarea, iar concluziile sunt îngrijorătoare pentru oamenii preocupaţi de sănătatea lor.
Luca Alexandrescu

Viața de zi cu zi

De ce am ajuns să fim atât de violenţi

Poate numai în străfundurile Rusiei mai găseşti atâta sălbăticie şi lipsă de civilizaţie elementară ca pe străzile, în traficul rutier şi în şcolile din România. De ce avem o societate atât de primitivă în reacţii? Ce ne-a făcut ca, în numai 30 de ani, să coborâm la acest nivel de “comunicare” socială?
EST News

EconomieViața de zi cu zi

Peste jumătate dintre canadienii francofoni nu vor să revină la birou

Aproximativ 87% dintre locuitorii provinciei francofone a Canadei, Quebec, sunt convinşi că angajatorii lor au luat toate măsurile necesare pentru a-i proteja de Covid-19 la locurile de muncă, însă cu toate acestea nu vor să revină la serviciu. Un sondaj ADP Canada relevă faptul că locuitorii Quebecului se simt în largul lor la domiciliu şi că puţini dintre ei – circa 14% – şi-ar dori să revină la vechea rutină.
EST News

Viața de zi cu zi

Țara cu proști

Ține minte trei cuvinte : fiicuminte (vorbă de la noi din sat)
Petru Cotnăreanu

Viața de zi cu zi

Mai puţine decese în prima jumătate a lui 2020 decât în perioada similară din 2019

Institutul Naţional de Statistică a transmis date potrivit cărora, în primele şase luni din acest an, în România au murit cu aproape şase mii de persoane mai puţin decât în prima jumătate a lui 2019.
Luca Alexandrescu

Viața de zi cu zi

România: Diagnosticaţi cu COVID-19, dar perfect sănătoşi

„Testele de coronavirus pot da o eroare de 70%. Poate că, uneori, n-au fost echilibrate echipamentele (…) E o situaţie inedită şi interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. Probabil, deficienţe în procedura efectuării testelor. Pot exista şi alte cauze pe care aş prefera să nu le comentez”, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției „Boli Infecțioase” de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
EST News

Viața de zi cu zi

Jocul păpușilor

Sper că ești bine… Uite că s-au împlinit opt ani! Săptămâna trecută, am aprins niște lumânări la biserică. Și mi-a rămas una în plus. Am luat prea multe? Pentru cine s-o aprind, pentru „Vii” sau pentru „Adormiți”?
Petre Barbu

Viața de zi cu zi

Cu moșu`, la izvor

Cînd cu gene ostenite sara suflu-n lumânare, doar ceasornicul urmează lunga timpului cărare. Luna e stăpâna nopții și-ntre stînci bătrîna buhă, strigă una câte una clipele ce-or să se ducă.                                                                                                                                                                 (din folclorul local)
Petru Cotnăreanu